Vitézy Dávid ismertette a legújabb fővárosi fejlesztés tanulmányterveit

2021.12.11. 10:27

Vitézy Dávid a Facebook-oldalán jelentette be, hogy elkészültek a Rákosrendező fölötti híd és kapcsolódó úthálózatát tartalmazó tanulmánytervek, amely alkalmából tervismertető fórumot tartottak.

A beruházás előkészítésének a Városliget autómentesítésének szándéka adott apropót, de az új híd az Angyalföld és Zugló közötti villamosos, trolibuszos, közúti, kerékpáros és gyalogos kapcsolatok, a vasúti átszállópont miatt is kiemelt jelentőségű.

Budapest Fejlesztési Központ a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa kezdeményezésére, a kormány döntése és finanszírozása alapján végzi az előkészítést Fürjes Balázs államtitkár felügyeletével. A projekt legfontosabb része a Rákosrendező vasútállomás feletti híd, valamint a nagy kapacitású parkolóházak megépítése a Mexikói úti metróvégállomásnál, ugyanakkor kiemelt cél a környezetrendezés, a közlekedési módváltás elősegítése, továbbá a vasút és a gyorsforgalmi út területi elválasztó hatásának a megszüntetése

– közölte Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője, hozzátéve, hogy Angyalföld és Zugló között a Hungária körúti felüljáró és az 1-es villamoson kívül jelenleg nincs értékelhető közlekedési kapcsolat, így új átkelést terveznek Budapest két legnépesebb kerülete között új villamos- és trolibuszvonalakkal számolva, a közúti és kerékpáros lehetőségek fejlesztése mellett.

A projekt másik fontos célja, hogy az M3-as forgalmát kivigyék a Városligetből, de nem úgy, hogy az új Szegedi úti felüljáróra vezessék, hanem azzal a céllal, hogy a két terület közötti közlekedési kapcsolatokat javítsák, és új, a Városliget autómentesítését lehetővé tevő közúti kapacitásokat hozzanak létre a Hungária körgyűrűn.

A tanulmánytervek már elkészültek, az önkormányzatokkal pedig januárig egyeztetnek, míg a kormány döntött arról, hogy finanszírozza a végleges engedélyezési tervek elkészítését következő lépésben, amelyek 2022 őszére készülhetnek el.