Közel 12 milliárd forintba került az idei augusztus 20-i állami ünnepség

DEBRE20210820008
2021.12.12. 09:45

Az Átlátszó még augusztus végén adott be közérdekű adatigénylést, hogy megtudja, összesen mennyit költött az Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) az augusztus 20-i államalapítási ünnepre.

A válaszok most érkeztek meg, összesen 12 milliárd forint ment el a költségvetésből többek között tisztavatásra, légiparádéra, guruló turulmadárra és aranyozott Szent István szoborra, valamint az egész naphoz kötődő médiakampányra.

Az oknyomozó portál hiába szerette volna azt is kideríteni, a december 6-án megérkezett válaszok csak a költségekre, arra már nem tértek ki, hogy az MTÜ kikkel, mely partnerekkel szerződött az augusztus 20-i rendezvények lebonyolítására.

Az idei augusztus 20-i ünnepségek költségvetése azért is izgatott sokakat, mert többekben komoly megbotránkozást váltott ki a kormány által szervezett augusztus 20-ai ünnepségeken bemutatott installációk színvonala. Az Andrássy úton felvonuláson bemutatott installációk többek között olyan gúnyneveket kaptak, mint Dodzsemes Szent István, Gurulmadár és Pride-Csodaszarvas.

(Borítókép: Szent Istvánt ábrázoló installáció az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)