Meghalt Bob Marley barátja, Garth Dennis jamaicai reggae-zenész

2021.12.12. 07:29 Módosítva: 2021.12.12. 07:32

Elhunyt 72 éves korában szombaton Garth Dennis jamaicai reggae-zenész, a Black Uhuru zenekar alapító tagja – közölte a jamaicai kulturális minisztérium. „Részvétem feleségének, a jamaicai zenészek közösségének, illetve a Black Uhuru, valamint a The Wailing Souls zenekarok volt és jelen tagjainak” – olvasható Olivia Grange tárcavezető közleményében.

A zenész Rudolph Dennis néven született Kingstonban 1949-ben, fiatal évei túlnyomó részét a jamaicai főváros Trench Town kerületében töltötte, amely a reggae és a rocksteady zene bölcsőjének számít. Itt barátkozott össze a reggae későbbi legendáival, Bob Marley, Peter Tosh és Bunny Livingston zenészekkel.

1972-ben alapította Don Carlosszal és Duckie Simpsonnal a Black Uhuru (Fekete Szabadság) nevű együttest, de miután az első lemezük kudarcot vallott, Dennis elhagyta a zenekart és a Wailing Souls reggae bandához csatlakozott. Az 1980-as években tért vissza a Black Uhuru együtteshez, amely elsőként nyert Grammy-díjat reggae kategóriában 1985-ben Anthem című albumjáért. A zenekart pályafutása során még hétszer jelölték erre az elismerésre.

A Rolling Stone magazin a Black Uhuru Red (Piros) című albumját felvette az 1980-as évek száz legjobb alkotását felsoroló listájára.