Kiadták a figyelmeztetést, ezt az időt nem köszöni meg senki

D  AS20170201015
2021.12.12. 06:27

Vasárnap délelőtt a Dunántúlon feloszlik a rétegfelhőzet nagy része, általában több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A Dunától keletre erősen felhős vagy borult marad az ég – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Elsősorban a Tiszántúlon és a Duna-Tisza köze keleti felén számíthatunk többfelé esőre, helyenként havas esőre, hóra, majd a délutáni, esti óráktól egyre inkább havazás lesz a jellemző.

A nagyobb mennyiségű csapadék a Dél-Alföldön hullhat. Az északi, északnyugati szél az ország nagy részén viharossá fokozódik, amely helyenként hófúvást okozhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. Késő estére -4 és +2 fok közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat országos lebontásban közölte, hogy hol van érvényben riasztás. Mint írják vasárnap nagyobb területen is viharos, akár az óránként 90 kilométerest meghaladó széllökésekre kell számítani, főként a Dunántúlon és az északkeleti harmadban.

A viharos szél a Dunántúl hóval borított területein hófúvást is okozhat. A szél várhatóan a késő esti órákban fokozatosan veszít majd erejéből.

A keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd hóba. Elsősorban a délkeleti tájakon lepel-5 cm (lokálisan akár 5 cm-t meghaladó), a Tiszántúl északi felén az esti óráktól kezdődően lepel-pár cm friss hó hullhat.

Fejfájás, migrén

Arról már az Időkép ír, hogy vasárnap egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat, emiatt erős kettősfronti hatásra készülhetünk. A frontérzékenyeknél fejfájás, migrén, görcsös panaszok jelentkezhetnek. Vérnyomás-ingadozás, keringési problémák is előfordulhatnak. A többfelé viharossá fokozódó szél tovább erősítheti a fejfájásos panaszokat, emellett nyugtalanságot, ingerlékenységet, alvászavarokat is előidézhet a szélre érzékenyebbeknél.

Kiemelik, a borongós, szürke tájakon gyakori panasz lehet a lehangoltság, fásultság, a kedvetlenséggel párhuzamosan pedig jelentősen csökkenhet a teljesítőképesség. A hideg, nyirkos időben a kopásos eredetű ízületi fájdalmak is felerősödhetnek.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)