Szijjártó Péter a svéd állami tévében: Kit érdekel, nem vagyok svéd

D NOE20211125065
2021.12.12. 08:15
Interjút adott Szijjártó Péter külügyminiszter a svéd állami televíziónak, az SVT-nek.

A riporter azt firtatta, hogy nemzetközi berkekben a magyar demokráciát többen megkérdőjelezik, példának hozta a Freedom House-t, az NGO szerint Magyarország már nem tekinthető demokratikus országnak, ugyanígy egy, a Göteborgi Egyetem által készített demokrácia index, ami – mint a műsorvezető fogalmaz – több száz indikátorra és a világ több ezer szakértőjére alapoz, ugyanerre a következtetésre jutott. 

A külügyminiszter szerint ezek a kijelentések sértőek, hiszen a magyar demokrácia érettségének és természetének megkérdőjelezése elfogadhatatlan, mert ha megkérdőjelezik, „akkor alapvetően az emberek demokrácia iránti szeretetét kérdőjelezik meg." – Megnyertünk három egymást követő választást, az emberek támogatják, amit csinálunk, és ezt lehet szeretni, vagy nem szeretni, mert ez a politika, de demokratikus jellegében a tevékenységünk nem kérdőjelezhető meg. A demokrácia azt jelenti, hogy az, amit a kormány csinál, a nép általi felhatalmazáson alapul, jelentette ki Szijjártó Péter. 

Mint mondta, soha nem érezte úgy, hogy ítélkeznie kéne más országok felett. „Hogy őszinte legyek, az, hogy milyen a demokrácia státusza Svédországban, nem érdekel, mert ez a svéd népet kell, hogy érdekelje, és ha a svédeket nem érdekli, hogy valaki miniszterelnök lehet a szavazatok egynegyedével a parlamentben, akkor erről megvan a véleményem, de kit érdekel, nem vagyok svéd."

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. november 25-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)