Áder János és családtagjai testőreit is megfigyelhették a Pegasusszal

DBELO20140530006
2021.12.13. 08:51 Módosítva: 2021.12.13. 14:53

A Köztársasági Elnöki Őrség egy vezető beosztású tisztjét, Pomozi Sándor dandártábornokot és beosztottját, Viplak Attila törzszászlóst is megfigyelhették a Pegasus kémszoftver felhasználásával – derítette ki a Direkt 36 oknyomozó portál. 

A testőrség taglainak megfigyelése abból a szempontból különösen érzékeny ügy lehet, hogy Pomozi Sándor kezében fut össze az elnök és családtagjai összes személyes programjának, találkozójának és utazásának minden részletes adata.

A portál most mindkettejük telefonszámát beazonosította az 50 ezer számot tartalmazó adatbázisban, amelyet az izraeli szoftvergyártó, az NSO Group állított össze, és amelyben a megfigyelésre kiválasztott célszemélyek adatai találhatók. Viplakot 2019 nyarán vették célba, a fontosabb pozícióban lévő Pomozit hosszabb ideig, 2019 tavaszától legalább öt hónapig figyelhették.

Azt nem tudni, hogy a (csak állami szervek által megvásárolható) kémszoftvert ki működtethette a kiválasztott magyar célpontok ellen, az azonban Kósa Lajos fideszes politikus közlése nyomán kiderült, hogy az Orbán-kormány megvásárolta és használja is az izraeli eszközt. A Pegasus kémszoftver képes a telefonok összes információját összegyűjteni, a mikrofont és a kamerát távolról is bekapcsolni.

Arra vonatkozó adat nincs, hogy Pomozi vagy Viplak esetében valóban sikeresen be is hatoltak telefonjaikba, mivel a készülékeket nem vizsgálhatták meg.

Egyelőre az sem tisztázott, hogy a rendvédelmi szervek tagjai elleni kémkedés milyen célból történhetett, a kormány csupán annyit kommunikál, hogy a megfigyelések Magyarországon minden esetben törvényesen zajlottak. A Direkt 36 okként a különböző rendvédelmi szervek közti konfliktusokat valószínűsíti.

Korábban a köztársasági elnököt a Terrorelhárítási Központ (TEK) védte, de 2015-ben Áder János bizalma megingott az Orbán Viktor emberének számító, TEK-vezető Hajdu Jánosban, mert – sajtóhírek szerint – magánprogramjairól is információkat szállított a miniszterelnöknek. 

A Telexen megjelent hírt jegyző Panyi Szabolcs szintén szerepelt az így megfigyeltek listáján. 

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóirodájánál kértük annak megerősítést, hogy a Köztársasági Elnöki Őrség egyik vezetőjét, illetve beosztottját megfigyelhették-e a Pegasus kémszoftver felhasználásával? Az esetleges megfigyelés által sérülhettek-e a köztársasági elnök, illetve családtagjai személyiségi jogai? Arról is érdeklődtünk, hogy a felmerült megfigyelés nyomán tesz e megelőző védelmi intézkedéseket a Köztársasági Elnöki Őrség, illetve a Köztársasági Elnöki Hivatal?

Feltett kérdéseinkre nem válaszoltak, de annyit közölt lapunkkal, hogy a köztársasági elnök, valamint szükség szerint a köztársasági elnök családjának személyvédelmét a Készenléti Rendőrség szervezi és hajtja végre. A Köztársasági Elnöki Hivatal székhelyéül szolgáló Sándor-palota épületének létesítményvédelmét szintén a Készenléti Rendőrség látja el. Azt is hozzátették, hogy a Direkt36 írásában foglalt feltételezéseket nem kívánják kommentálni.

(Borítókép: Testőrök figyelik a partot, ahol Áder János köztársasági elnök, a horgászat nagykövete (a háttérben) részt vesz a horgászat nagyköveteinek második alkalommal kiírt horgászversenyén, a Velencei-tavi északi evezős pályán, Sukorón 2014. május 30-án. Fotó: Beliczay László / MTI)