Megszavazták Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését

FullSizeRender
2021.12.13. 12:26 Módosítva: 2021.12.13. 14:58
Támogatta az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága a fideszes politikus mentelmi jogának a kiadatását. A parlamentnek még szavaznia kell róla.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés mentelmi bizottságának alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, azért volt fontos gyorsan dönteni Völner Pál mentelmi jogáról, mert akkor 2-3 hónapig is elhúzódhatott volna az ügye, februárig nem lett volna parlamenti ülés.

A párbeszédes politikus hangsúlyozta: már nem csak Völner Pál felelősségét kell vizsgálni, hanem Varga Judit igazságügyi miniszterét is, hiszen a lemondott államtitkár a legfontosabb bizalmasa, jobbkeze volt a tárcavezetőnek, aki minden kényes feladatot rá bízott. Kocsis-Cake Olivio szerint Varga Judit szerepét is úgy lehet vizsgálni, illetve a Völner-ügyet teljesen feltárni A-tól Z-ig, ha a parlament kedden vagy szerdán felfüggeszti Völner Pál mentelmi jogát. A párbeszédes politikus azt is mondta: Varga Juditot politikai felelősség terheli, ezért le kellene mondania.

Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk elnökhelyettese és a mentelmi bizottság tagja közölte: támogatta Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését. Elképesztőnek tartja, hogy négymilliós végkielégítéssel távozik az államtitkári székből „egy politikusbűnöző, és a pofátlan végkielégítésekre máskor olyan érzékeny Fidesz most nem tesz semmit”. Pártja a végrehajtások azonnali felfüggesztését követeli, illetve megszüntetné a politikusok mentelmi jogát is. Előbbivel kapcsolatban képviselői határozatot nyújtanak be.

Völner Pál nem volt ott a Mentelmi bizottság ülésén. A 24.hu számolt be arról, hogy a bizottság elnökének, Hargitai Jánosnak december 10-én írt levelében arról tájékoztatott: bár megkapta az értesítést az ülésre, azon nem kíván részt venni.

„A Legfőbb Ügyészség általam is megismert tartalmú indítványa meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi” – közölte Völner Pál. Azt is írta: kifejezett személyes érdeke, hogy a nyomozás során szerepét, ártatlanságát mielőbb tisztázhassa, ezért feltétel nélkül támogatja mentelmi joga kiadását. Szerinte a Legfőbb Ügyészség indítványa őt érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozóhatóság részére fog reagálni.

A gyanú szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott, a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

A Völner-ügy kronológiája:

December 7-én jelent meg a Legfőbb Ügyészség oldalán, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Völner Pál még aznap a jogi képviselőjén keresztül közölte: nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és lemond államtitkári posztjáról. A fideszes politikus az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, illetve 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt.

Az ellenzéki összefogás képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be: kezdeményezni fogják, hogy minél gyorsabban függesszék fel Völner Pál mentelmi jogát. Az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét is felvetette, és a tárcavezető lemondását követelték. Az ellenzéki narratíva szerint ha Völner Pál feletteseként Varga Judit nem tudott az ügyről, akkor azért, ha pedig tudott róla, akkor bűnrészes, és azért kell lemondania. Az úgynevezett Pegasus-botránnyal is összefüggésbe hozták Völner Pál ügyét, mivel államtitkárként ő engedélyezhette a pegasusos lehallgatásokat az igazságügyi minisztert helyettesítve. Másnap, december 9-én „bűnügyi helyszínként” jelölték meg az Igazságügyi Minisztériumot az ellenzéki összefogás politikusai.

A Fidesz közleményben jelezte: a kormánypártok meg fogják szavazni Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, mert tisztáznia kell magát az igazságszolgáltatás előtt. Hozzátették: örülnek, hogy ezt ő maga is így érzi, és azonnal lemondott.

December 8-án, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a Mentelmi bizottság alelnöke bejelentette: kezdeményezi, hogy Völner Pál mentelmi jogának ügyében hívják össze bizottságot. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke arról beszélt az ATV-ben, remélik, hogy nem csak az igazságszolgáltatás végzi a dolgát, hanem egy teljes parlamenti vizsgálóbizottság is elindulhat a Völner-ügyben.

A Magyar Közlöny december 8-i számából kiderült, hogy Áder János köztársasági elnök elfogadta Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium vesztegetési üggyel összefüggésbe hozott államtitkárának a lemondását.

December 9-én az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan a közélet tisztaságát veszélyeztető bűncselekménnyel vádolt politikai felső vezetők juttatásairól szóló szabályok módosításáról nyújtott be határozati javaslatot. A javaslat arra irányul, hogy Völner Pál ne kapjon végkielégítést. „Az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartása mellett a pénzbeli juttatásaik felfüggesztése tehát mindaddig indokolt, amíg felmentésükről jogerős bíróság ítélet születik” – olvasható Tóth Bertalan határozati javaslatában.

Az Index december 10-i Kibeszélő című műsorában Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Völner-ügyre reagálva arról beszélt, hogy a jobboldalon lemondanak az emberek, ha hibáznak, eltűnnek, visszavonulnak, a baloldalon azonban ilyen nincs. Kifejtette: még senki nem mondta ki Völner Pál bűnösségét, de a baloldal úgy akar erre az ügyre kampányt építeni, hogy közben a saját oldalukon semmilyen botránynak nincs következménye.

Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán december 10-én közölte, hogy 2021. december 11-i hatállyal dr. Répássy Róbertet nevezte ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárává Áder János köztársasági elnök.

(Borítókép: Bődey János / Index)