Ma döntenek Völner Pál mentelmi jogáról

2021.12.13. 08:47 Módosítva: 2021.12.13. 11:32
Hétfő délre hívta össze Hargitai János az Országgyűlés Mentelmi bizottságának ülését, ahol dönthetnek Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztéséről. A hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt kormánypárti politikus az ülésre nem megy el, szerinte az ügyészség indítványa valótlan állításokat tartalmaz.

Ma tárgyalja zárt ülésén Völner Pál mentelmi jogát az Országgyűlés illetékes bizottsága, a testület ülését hétfő délre hívta össze a mentelmi bizottság elnöke, a KDNP-s Hargitai János.

Mint ismert, Völner Pál lemondott az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkári pozíciójáról, büntetőjogi felelősségét azonban nem ismerte el. Kedden közölte a Legfőbb Ügyészség, hogy kezdeményezik a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mivel a gyanú szerint hosszabb időn keresztül, rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől, a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A hatóság szerint Völner Pál cselekménye miatt

vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja áll fenn.

A kormánypártok korábban azt állították, hogy megszavazzák Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, hogy tisztázza magát. Az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását is követelte, több vezető ellenzéki politikus is a tárcavezető felelősségét említette az ügyben. Völner Pált december 11-ei hatállyal Répássy Róbert  váltotta a posztján.

Völner: A Legfőbb Ügyészség indítványa zavaros, valótlan állításokat tartalmaz

Az Országgyűlés Mentelmi bizottságának ülésén Völner Pál nem vesz részt. A fideszes politikus levelét ügyvédje, Papp Gábor küldte el a 24.hu-nak. Ebben Völner Hargitai Jánosnak címezve azt írta, bár megkapta az értesítést az ülésre vonatkozóan, azon nem tervez részt venni, ugyanakkor azt kérte, hogy döntsenek a mentelmi jog kiadásáról. Ez szerinte személyes érdeke, hogy tisztázhassa magát.

A Legfőbb Ügyészség általam is megismert tartalmú indítványa meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi. (...) A Legfőbb Ügyészség indítványa engem érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozóhatóság részére fogok reagálni.

 – védekezett, hozzátéve, az ügyészség megkeresése szerinte nincs teljes összhangban azzal a közleménnyel, amelyet december 7-én ismert meg a nyilvánosság.

(via parlament.hu, 24.hu)