Kivonják a forgalomból egy széles körben használt nyugtató négy tételét Magyarországon

DMOHA20110927013
2021.12.14. 15:33

Leállítja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az Elenium 5 mg bevont tabletta (OGYI-T-00616) elnevezésű gyógyszer 40120, 30120, 20519 és 10519 gyártási számú tételeinek forgalmazását.

Az indoklás szerint 2021. december 8-án értesítés érkezett forgalomba hozatali engedély jogosultjától, a Tarchomin Pharmaceutical Works Polfa S.A.-tól, amely szerint egy vizsgálaton (18 hónapos stabilitás vizsgálat) nem megfelelő eredményt tapasztaltak a négy magyarországi forgalomban lévő tétellel kapcsolatban. A gyártó ezért kezdeményezte a hibával érintett tételek visszahívását, ami után az OGYÉI az érintett tételek forgalomból történő kivonásáról hozott határozatot. 

Az Elenium tabletta hatóanyaga, a klórdiazepoxid a benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik. A központi idegrendszer számos részére hat, főként azokra, amelyek az érzelmek szabályozásában vesznek részt. A klórdiazepoxid szorongásellenes, nyugtató, görcsroham elleni és izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik.

Az alkalmazás javallott pszichoszomatikus, szomatikus és pszichotikus betegségeket kísérő szorongás, akut alkoholmegvonási szindróma tüneti kezelése. Ugyancsak azonnali, rövid távú kezelésre javallott műtéti vagy diagnosztikus beavatkozás előtti félelem, szorongás csökkentése érdekében.

(via Napi.hu)

(Borítókép:  Mohai Balázs / MTI)