Az ingatlanok eladásának részleteiről beszélt Barts Balázs a vizsgálóbizottság előtt

20211215 185249
2021.12.15. 19:42
Megjelent a Városháza-ügy vizsgálóbizottsága előtt, és minden feltett kérdésre választ adott Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója.

Általánosságban elmondta, hogy jelenleg a kilencszáz fővárosi ingatlan közül értékesítésre vagy hasznosításra 680 van kijelölve. Ezek tételes listája a cég éves üzleti tervében szerepel. 325 telek, az épületek jelentős része rossz állapotú, ezért nem lehet bérbe adni.

Százhúsz bérbe adható állapotú, közülük ötven-hetven kerül fel az értékesítési ingatlanok közé. A ma elfogadott fővárosi költségvetésben 14 milliárd forint bevétel szerepel ingatlanértékesítésből. Az értékesítés menetéről elmondta, ha mutatkozik érdeklődés, a potenciális ügyfelek megnézik az ingatlanokat, utána jelzik vételi szándékukat. Az ingatlanok meghirdetése nem jelent pályázati ajánlattételt; az 52 ingatlanhirdetésből jelenleg csak 15 pályázat született. A pályázati kiírásokat egy sablon szabályozza, az ingatlanokat az akkor hatályos kerületi építési szabályzatok beépíthetőségi szabályzatai alapján hirdetik. A pályázatokat közjegyző előtt bontják, ő állapítja meg a pályázatok teljességét vagy a formai hiányosságokat. 2015 óta nem változtak a pályáztatási módszerek, a fővárosi tulajdonú ingatlanoknál nem volt egyfordulós pályázat.

A vezérigazgató azt mondta, a legtöbb pályázat eredménytelen, mert nem érkezik pályázati anyag. Ha több pályázat érkezik, elektronikus licit lesz, amelybe nem lehet belenyúlni, ezt külső cég bonyolítja. Az eljárás ellen az elmúlt öt évben egyetlen pályázó sem fogalmazott meg kifogást.

Az értékesítésről egymilliárdos értékhatárig a tulajdonosi bizottság, felette a közgyűlés dönt.

Barts J. Balázs szerint a Városháza értékesítéséről nem készült kiajánló. A számára az ülésen átadott kiajánlóról nem volt tudomása. Azt mondta, sosem kapott utasítást, sem engedélyt, hogy a Városháza eladásáról tárgyaljon. Ingatlanpiaci kutatási helyzetnek tartja azt a beszélgetési szituációt, hogy meghallgatta, mások milyen ingatlanfejlesztést, elképzeléseket tartanának megvalósíthatónak. Berki Zsolt 2017-ben jelentkezett először nála, és egy konkrét ingatlan iránt érdeklődött. Azóta három-négy alkalommal jelentkezett még – tette hozzá.

Barts Balázs azt is elmondta, hogy személy szerint örült volna, ha a munkatársai eljönnek a vizsgálóbizottság elé, mert nincs takargatnivaló, de presszió nem volt rajtuk. A főjegyző munkatársait arról tájékoztatta, hogy nem kötelesek megjelenni, hiszen anonimitásuk a nyilvános ülés miatt nem biztosítható.

A BFVK vezetője Bajnai Gordonnal több évvel ezelőtt találkozott baráti társaságban, de az elmúlt tíz évben nem is beszélt vele. Gansperger Gyulával háromszor, egyszer a Nagytétényi úti szerződés aláírásakor és kétszer a Városháza-ügyben, 2020 után. Berki Zsolttal 2017-ben találkozott először, a főváros mindig előnyös üzleteket köthetett az általa hozott vevőkkel.

A Városháza éves üzemeltetési költsége négyszerese az ennyi munkatársat foglalkoztató munkaállomás átlagos üzemeltetési költségének. Meg kellett nézni, hogy az évi 1,5 milliárd többletköltséget hogyan lehet megszüntetni. Arra kapott felkérést főpolgármesteri megbízottként, hogy készítsen fejlesztési alternatívákat. Ez egyrészt a rövid távú felújításokra, a park rendezésére, második lépcsőben pedig a hosszú távú fejlesztési lehetőségek irányainak feltérképezésére szólt. 

A 2021. május 5-én, a BFVK tárgyalójában volt az a találkozó, ahol az ominózus hangfelvétel készült. Barts Balázs azt mondta, hogy nem volt felhatalmazása arra, hogy tárgyaljon az eladásról (ezért kapta a fegyelmit), de azt deklarálta, hogy az akkori találkozó egy "piackutatás", nem értékesítési tárgyalás volt, szavai szerint ezzel a tárgyalópartnerek is tisztában voltak. A saját szakmai véleményét mondta el. A főpolgármesteri kabinet ülésén nem merült fel az eladás, csak a B1, B2 változat, azaz a városfalon kívül megépítendő új épületrész, amibe a későbbiekben beköltözhet a Városháza – hangsúlyozta.

Akkor ami a hangfelvételen hallható, az nem valós, nem mondott igazat? – kérdezett rá az eladásról szóló állítására Kovács Péter, mire Barts Balázs azt felelte: „Nem mondtam igazat ezen a megbeszélésen.” Láng Zsolt ezt úgy értékelte, hogy a vagyonkezelő igazgatója kijelentésével magára kívánja venni a főváros vezetését terhelő felelősséget.

A Városháza tervezett eladásáról bővebben itt olvashatnak, az ügyben megszólalt Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes is az ATV Egyenes beszéd című műsorában, erről pedig itt írtunk.

(Borítókép: Barts Balázs. Fotó: Ambrus Balázs)