Létrejött a magyar vakcina gyártásáért felelős testület

267444061 458594619226679 9149615547177469915 n
2021.12.15. 12:27

Megtartotta alakuló ülését az oltóanyaggyár-munkacsoport, amely azt hivatott eldönteni, hogy a Debrecenben létesülő gyárban milyen típusú, technológiájú oltóanyag készüljön a koronavírus ellen. Az első tanácskozáson az elölt vírust tartalmazó és fehérje alapú oltóanyag gyártására hangzott el meg javaslat.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a budapesti tanácskozás előtt elmondta, hogy a hazai oltóanyaggyártás ötlete több mint egy évvel ezelőtt született meg. Ismertetése szerint kormánydöntés van arról, hogy a gyár elindítását felgyorsítják. A miniszter az ülés után újságíróknak azt mondta, a megbeszélésen több szempontot is figyelembe vettek, és

a szakmai vélemények alapján elölt vírust tartalmazó és fehérje alapú oltóanyag gyártását javasolták.

Kásler Miklós hozzátette, hogy a grémium munkájában a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, a Debreceni Egyetem képviselői, valamint víruskutatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusai, epidemiológusai és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai vezetői vesznek részt.

Korábban az Index már beszámolt arról, hogy még év elején bejelentette a magyar kormány, hogy elrendelte egy vakcinagyár felépítését. Egy komoly ország, és Magyarország ilyen, nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen járvány idején kilincselnie kelljen a vakcináért – vélekedett korábban Orbán Viktor miniszterelnök. Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője később közösségi oldalán megerősítette, hogy Debrecenben lesz a Nemzeti Oltóanyaggyár. A folyamat azonban már korábban, még 2020-ban elindult, amikor a Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló rendelet.

(Borítókép: Kásler Miklós / Facebook)