Varga Judit: a magyar alkotmánybírósági döntés utat mutat az EU-nak

2021.12.15. 07:43

A meglévő uniós menekültügyi és migrációs rendszer nem képes megvédeni Európát az illegális bevándorlástól. Ezt az igazságügyi miniszter mondta. Varga Judit hozzáfűzte: a magyar Alkotmánybíróság döntése utat mutat az Európai Unió jövőbeli migrációs politikájának.

Utalt arra: az Alkotmánybíróság kimondta, hogy olyan helyzetekben, amikor nem érvényesül az uniós jog, akkor a tagállamok egyedi megoldásokat alkalmazhatnak. Hozzáfűzte: a döntés nem mond ellent az uniós jog elsőbbségének, és nem vizsgálja felül az uniós bíróság ítéletét sem, írta a távirati iroda.

Varga Judit jelezte: több tagállam is levelet írt az Európai Bizottságnak, hogy a migráció ügyében keressen új megoldást, vagy azt kérte, hogy finanszírozza a fizikai határzár felépítését.

Emlékeztetett: Magyarország már 2015-ben alkalmazott egyedi és innovatív megoldásokat a jogi határzár létesítésével, valamint a tranzitzónák létrehozásával.

Szerinte politikailag motivált eljárás folyik Magyarországgal szemben, amelyet egy bevándorláspárti európai parlamenti többség indított el, de a budapesti kormány továbbra sem fogja beengedi a migránsokat Magyarországra.

(MTI)