Bajnai Gordon elmondta, mi lenne rosszabb az ellenzék számára a 2022-es választások elvesztésénél

902A1784
2021.12.16. 08:17

Bajnai Gordon egy interjúban kifejtette: nyolc éve külföldön dolgozik az eredeti szakmájában, 2017 óta a világ egyik vezető pénzügyi tanácsadócégének infrastruktúra-finanszírozó részét vezeti Londonban.

Magyarország korábbi miniszterelnöke a közügyeket sem engedte el, a nyolc tag egyikeként ült az Európai Unió ötszázmilliárdos beruházási programjának döntéshozói között, tagja az Európai Külpolitikai Tanácsnak, és a Globsec agytröszt alelnöke. A hétvégéit viszont Magyarországon tölti a családjával.

Talán furcsán hangzik, de még párton kívüli miniszterelnökként, majd később az ellenzék egyik vezetőjeként sem gondoltam magamra politikusként, soha nem akartam a politikáért vagy a politikából élni

– fogalmazott a hvg360-nak adott interjúban, azzal folytatva, hogy nincs benne politikusi ambíció, de kötelességének tartja aktívan segíteni azokat a hiteles szereplőket, akik hozzá fordulnak.

Bajnai Gordon úgy látja, az ellenzék szempontjából a 2022-es választások elveszítésénél csak egy rosszabb dolog történhet:

Az, ha a koalíció a győztes választások után esne szét, és bosszúszomjasan térne vissza a Fidesz. Ha más nem, ez a veszély középtávon is egyben tarthatja ezt a sokszínű koalíciót.

A volt kormányfő szerint a Fidesz kormányzásának is vannak megőrzendő irányai, ilyen például a munkát terhelő adók csökkentése, a lakossági devizahitelek kivezetése, a hadsereg modernizációja vagy a Trianon-emlékmű a Kossuth téren.

Ezekkel együtt is hangsúlyozza, hogy az Orbán-kormány zsákutcába vezette az országot, az európai intézményekben mélypontra jutott az alkupozíciónk, a legfontosabb feladat a közoktatás talpra állítása, de az egészségügyet is összeomlásközeli rendszernek nevezte.

Bajnai Gordon azt is leszögezte: nem csupán naivitás, de kártékony gondolat is azt remélni, hogy Magyarországon valamilyen külföldi beavatkozás eredményeként legyen változás.

(Borítókép: Bajnai Gordon 2019. április 12-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)