Sűrű köd és óriási szél miatt adtak ki figyelmeztetést

TRAL3592
2021.12.16. 18:38

Csütörtök délután az ország nagy részén erősen felhős volt az ég rövid napos időszakokkal, míg a Tiszántúlon jobbára borult idő volt. Estig néhol jelentéktelen szitálás, gyenge eső is előfordulhat – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az északnyugati, északi szél az Észak-Dunántúlon megerősödik, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet késő délután általában 2 és 6 fok között valószínű, de a szeles Észak-Dunántúlon 7 és 9 fok között alakul.

Éjszaka az észak felől érkező hidegfront hatására egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet, ugyanakkor a keleti tájakon még hajnalban is erősen felhős vagy borult lehet az ég, ott köd, zúzmarás köd is képződhet. Legfeljebb néhol jelentéktelen eső fordulhat elő, az északnyugati szél a Dunántúlon élénk, helyenként erős lesz, sőt a magasabban fekvő helyeken viharossá fokozódik, míg másutt jellemzően mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 5 és plusz 5 fok között alakul.

hajnal
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint estétől az Északi-középhegység egyes részein, illetve a Miskolc–Békéscsaba-vonal széles sávjában sűrű, zúzmarás köd alakulhat ki, amelyből ónos szitálás is előfordulhat. Pénteken tartósabban is megmaradhat a köd, illetve a rétegfelhőzet.

péntekköd
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Csütörtök estétől a szél a Dunántúl északi felén egyre többfelé viharossá fokozódik, a Dunántúli-középhegység magasabb részein és a Balatonnál a legerősebb széllökések elérhetik az óránkénti 70-80 kilométeres sebességet. Péntek délutántól a Bodrogközben is előfordulhatnak viharos széllökések.

péntek
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

(Borítókép: Trenka Attila / Index)