A karácsony meghatározó ünnep a magyarok számára

DMARC20211206126
2021.12.16. 17:30
A megkérdezettek többsége szerint a karácsony nagyon fontos családi ünnep, amire nemcsak anyagi értelemben, hanem lélekben is fel kell készülni – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért reprezentatív kutatásából. Az advent alkalmas időszak arra, hogy békésen, szeretetben hangolódjunk az egyik legnagyobb keresztény ünnepünkre.

Az ezer fő bevonásával készült tanulmány alapján a válaszadók 81 százaléka szerint az ünnepre lélekben is fel kell készülni, és ennek jegyében kétharmaduk az adventi vasárnapokon közösen gyújt gyertyát a családtagjaival. Döntő többségük vásárol vagy készít ajándékot a hozzá közel állók számára, és körülbelül ugyanannyit költ idén karácsonykor, mint tavaly.

A Kincs kutatásából az is kiderült, hogy a karácsonyt meghatározó ünnepnek tartják a magyarok (91 százalék), és 81 százalékuk gondolja úgy, hogy lélekben is fel kell készülni rá.

A megkérdezettek 79 százaléka válaszolta, hogy a vírushelyzet sem gátolhatja abban, hogy együtt töltse ezt az időszakot a családjával.

A válaszadók csaknem háromnegyede szerint az ajándékozás fontos része a karácsonynak, ezért mindig készül valamilyen meglepetéssel a hozzá közel állók számára.

A többség családtagjait, elsősorban gyermekét, párját, szüleit, testvéreit, rokonait ajándékozza meg,

de a megkérdezettek harmada barátait, ötödük pedig kollégáit és egyéb ismerőseit is.

Sőt a magyarok több mint ötven százaléka jótékonykodni is szokott advent idején.

Arra a kérdésre, hogy mennyi pénzt költenek idén karácsonykor, tízből hat válaszadó mondta azt, hogy ugyanannyit, mint tavaly. A megkérdezettek 22 százaléka többet, 16 százalékuk viszont kevesebbet szán idén az ünnepekre. Az ajándékokra szánt összegek tekintetében 45 százalékuk legfeljebb harmincezer forintot, további 31 százalékuk pedig harminc- és hatvanezer forint közötti összeget költ az ajándékokra.

A kutatásból az is kiderült, hogy a karácsonyra többet költő nyugdíjas válaszadók közel kétharmada úgy gondolja, hogy a pluszkiadást a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés miatt engedheti meg magának.

A tanulmány alapján tízből kilenc esetben a karácsonyra vásárolt ajándékok ára nem haladja meg a százezer forintot.

(Borítókép: Az ország karácsonyfája az Országház előtt, a Kossuth téren 2021. december 6-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)