Újabb omikron-gyanús eseteket találtak Magyarországon

GettyImages-1288083770
2021.12.17. 05:40

Újabb két omikron-gyanús esetet találtak abban a magánlaborban, ahol a hét elején elsőként mutatták ki itthon az új mutánst. A két mintát jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központban vizsgálják.

Naponta körülbelül száz darab pozitív mintánk van, ebből összesen két gyanús esetet találtunk azóta. Egyiket sem tudtuk még megerősíteni, hogy valóban omikron lenne, de minden valószínűség szerint az

– mondta Nyíri Miklós, a Neumann Diagnosztikai Laboratórium ügyvezetője.

A szakember elmondta, hogy a laborban először azt elemzik, hogy a beérkező PCR-tesztek pozitívak-e. Amennyiben igen, elkezdik vizsgálni az omikronra jellemző tulajdonságokra.

Ha ebben kapunk egy olyan jelet, ami nem a deltára utal, akkor az minden valószínűség szerint omikron, mert jelenleg más variáns tudtunkkal nincs jelen a fertőzöttek körében

– mondta Nyíri Miklós, aki hozzátette, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy omikron-variánssal fertőzött mintát találnak, azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja tovább. Nyíri Miklós elmondta, hogy amikor egy ilyen aggodalomra okot adó variáns feltűnik, az akár egy újabb hullámot is okozhat.

Az első, omikron-variánssal összefüggő halálesetet Angliában jelentették. A vírusváltozat gyors terjedése miatt nagy a kockázat, ahogy a kórházi kezelések száma is megugorhat a legyengült immunrendszerűek körében. Jakab Ferenc virológus szerint fontos figyelni az omikron-variánst, ugyanis még mindig nem lehet róla eleget tudni.

Európa-szerte minden tagállamban, így hazánkban is nagyon fontos az, hogy a variánsok nyomon követése megtörténjen, és tudjuk azt, hogy merre és milyen irányba mozog a vírus

– mondta Jakab Ferenc az RTL Klub híradójának.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a két igazolt omikron-fertőzöttel kapcsolatban annyit közölt, hogy szoros kontaktokat nem azonosítottak, és továbbra is két megerősített eset van Magyarországon. A pár egyik tagját továbbra is kórházban ápolják.

csütörtöki járványügyi adatok szerint 5298 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 213 318 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Tegnap meghalt 144, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 37 376-ra emelkedett. Kórházban 6109 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen.

(Borítókép: Orvosi csapat egyik tagja PCR-teszttel a kezében a londoni Gatwick repülőtéren 2020. november 27-én. Fotó: Leon Neal / Getty Images)