Szlávik János: gyerekeknél jobb a Pfizer hatékonysága

2021.12.17. 20:51
A tünetmentes koronavírusos gyerekeknél is kialakulhatnak poszt-kovid tünetek

Népszerű az 5-11 éves korú gyerekek oltása, sok szülő védi meg a gyermekét. "A járvány elején alig voltak érintettek a gyerekek, most viszont már az új variánssal a gyerekeket is fertőzi a vírus, vannak közülük kórházban, lélegeztetőgépen is" – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa az RTL Klub műsorában. Szerinte ezért kéri sok szülő az 5-11 évesek oltását. Szavai szerint

az alapbetegséggel rendelkező – például cukorbeteg, túlsúlyos, tüdő- vagy szívbeteg – gyerekeket mindenképp érdemes oltani vinni.

Felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeknél ráadásul úgy is kialakulhat poszt-Covid betegség, hogy észrevétlenül estek át a fertőzésen.

Úgy vélte, hogy az oltás viszont hatékonyabban megvédi a gyerekeket, mint a felnőtteket,mivel esetükben még magasabb a vakcina (Pfizer) hatékonysága.

A 18 éven aluliak közül elsősorban azoknak ajánlja a harmadik oltást, akiknek valamilyen alapbetegségük van.

A számokat tekintve a főorvos szerint már túl vagyunk a negyedik hullám csúcsán, de az omikron variáns is megérkezett Magyarországra, és

talán százszor vagy kétszázszor is jobban terjed, mint az eredeti variáns. 

Azt még nem tudni, milyen súlyos betegséget okoz, de azt biztosnak látja Szlávik János, hogy ha sok beteg lesz, akkor biztosan több lesz köztük a súlyos állapotú is. Úgyhogy újabb járványhullámra lehet számítani.

"Ez kiborító" – tette hozzá. 

A karácsonnyal kapcsolatban elmondta, mindenki oltassa be magát, mert nem igaz, hogy az oltottak ugyanúgy fertőznek, mint az oltatlanok, a vakcina után megfertőződők kevésbé terjesztik a koronavírust.