Az oltást elutasító tanárok mellett tüntettek Devecseren

GettyImages-1294930369
2021.12.18. 18:37
A tanárok azért tiltakoznak, mert a kormány megtiltotta, hogy az oltatlan pedagógusok december 15. után tanítsanak. Mintegy 2000 tanár lehet érintett.

Demonstrálók több mint ötven autóval zárták le a Devecserbe vezető főút egyik sávját szombaton. A tüntetésen résztvevők a forgalomlassítással az ellen tiltakoztak, hogy a kormány döntése értelmében azok a tanárok, akik december 15-ig nem vették fel az oltást, nem taníthatnak tovább. A tüntető tanárok szerint felháborító, hogy miközben nagyjából 2000 pedagógus hiányzik a rendszerből, egészséges, szorgalmas és kiváló szakembereket tesznek az utcára az oltások miatt.

Felmérések szerint a pedagógusok mintegy 10 százaléka utasítja el az oltást hazánkban, ami azt jelenti, hogy 4-5 ezer tanár érintett, akik akár ki is eshetnek az oktatási rendszerből.

Ferenczi Gábor, Devecser független polgármestere az ATV-nek a demonstrációról nyilatkozva úgy fogalmazott:

Fizetés nélküli szabadságra küldik őket, megalázzák őket, tulajdonképpen semmibe veszik a jogaikat. A gyermekek tanulásához való joga is sérül, ráadásul a félévi zárás előtt teszik és ha ezt bevezetik, akkor komoly kétség merül fel, hogy hogyan oldja meg az intézmény a hiányzó óráknak a pótlását, az amúgy is túlterhelt tanárokkal.

A demonstráló tanárok azt állítják, nem nyilatkozhatnak, mert a tankerületi vezető megtiltotta, kirúgás terhe mellett. 


FRISSÍTÉS  (2021.12.20): 

A Pápai Tankerületi Központ  szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, hogy "a Pápai Tankerületi Központ semmilyen utasítást vagy útmutatást nem fogalmazott meg az alkalmazottak felé a szűk körű demonstrációval kapcsolatban. A pedagógusok kötelező oltása tekintetében a Tankerület a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el, egyben mindenkit biztat arra, aki még nem élt a lehetőséggel, hogy oltassa be magát, annak érdekében, hogy megszerezze a védettséget.”

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)