Bagdy Emőke: Csak az marad magányos, aki nem tud saját, sötét világából kilépni

D  CC20211117019
2021.12.18. 09:09
Vizsgálatok igazolták, hogy az altruista, adó-segítő cselekedetek során az immunrendszer kedvezően megerősödik, a másikon segítő ember önmagát jobbnak, kompetensebbnek érzi – véli Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus. A covid-árvákat segítő Regőczi István Alapítvány kuratóriumának tagja a hirado.hu kérdésére elmondta: csak az marad magányos, aki nem tud saját sötét világából a másik ember felé kilépni.

Megtisztelőnek tartja a szakember, hogy meghívást kapott az alapítvány munkájában való részvételre. Nemes és hosszú időre szóló elhatározása az alapítványnak, hogy a kérelmező rászorulóknak személyre szabott gondoskodást biztosítson, lehetővé téve az árva vagy félárva gyermekek számára az önálló életvezetés kezdetéig tartó gondoskodást – nyilatkozta Bagdy Emőke, akit a hirado.hu a covid-árvákat segítő Regőczi István Alapítvány kuratóriumában vállalt szerepéről, és az MTVA Jónak lenni jó! adománygyűjtő kampányáról kérdezett.

A klinikai szakpszichológus kifejtette, hogy a gyermek gyásza nem azonos a felnőttével, ezért is oly fontos a szakértelemmel történő segítségadás.

Genetikai hozományunk, hogy reflexesen, automatikusan a másik segítségére siessünk, ha veszélyben van, ha az élete forog kockán, ha bántalmazzák. De altruisztikus cselekedet a sajátom megosztása a másikkal, aki rászorul. És ez különös lelki, sőt biológiai, szervezeti folyamatokkal jár együtt – fejtette ki a szakember, és hozzátette: vizsgálatok igazolták, hogy az altruista, adni tudó, adó-segítő cselekedetek során az immunrendszer kedvezően megerősödik, és lelkileg a másikon segítő ember önmagát jobbnak, kompetensebbnek, megelégedettebbnek képes érezni.

Mindenképpen jó dolog adni, de nem a feleslegből, hanem abból, amit megosztok a másikkal

– tette hozzá Bagdy Emőke.

A pszichológus arról is beszélt, hogy az ünnepek mindig plusz lelki megterhelést jelentenek mind a negatív, mind a pozitív események szempontjából. Ha egy család vagy ünneplő közösség belső viszonyai kedvezőtlenek, akkor az ünnep felfokozó érzelmi hatása robbanásveszélyt hordozhat. Ha a család megfelelő érzelmi kapcsolatban és viszonylatokban éli a közös életét, akkor az ünnep maradandó pozitív élményeket ad mindenkinek.

Az ajándékvásárlás általános jelenség, mert az ateizálódott kultúrában az öröm tárgyiasul, az ajándék pedig tárgyakban realizálódik, nem spirituális öröm, és a gazdag karácsonyt a bőség fogja jellemezni ételben, italban, javakban. A valódi ünnep a humán magaslaton az egymásnak adott közös élmény, együttlét, mert mi magunk vagyunk ajándékok szeretteinknek a boldog órák szeretetmelegében

– vélekedett Bagdy Emőke.

A szakember szerint a depresszió réme azokat fenyegeti, akik magányosak, szeretethiányban szenvednek, nincs társuk, nincs, akinek fontosak lennének.

Csak az marad magányos, aki nem tud saját sötét világából a másik ember felé kilépni

– fogalmazott Bagdy Emőke, és hozzátette:

ha a szomorúság és társtalanság sötétsége, a depresszió veszélye fenyeget, keressünk egy, még nálunk is magányosabb, szerencsétlenebb embert, és próbáljuk őt felderíteni, segítsünk rajta. Feloldódik a legsötétebb bánat is, ha valaki számára örömöt tudunk szerezni bármely csekélységgel, a magával a puszta jelenlétünkkel, a vele együtt eltöltött idő ajándékával. Tegyük hát ezt!

(Borítókép: Bagdy Emőke 2021. november 17-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)