Kommunikációs szakértő: Gattyán György megnyerheti a választást

2021.12.18. 18:29

Óriási ütőkártya lehetne az ellenzék kezében Völner Pál vesztegetési ügye, mondta el Ruff Bálint, Pikó András józsefvárosi, és Botka László szegedi polgármesterek munkáját is segítő kommunikációs tanácsadó a Szabad Európának adott interjújában.

Ahogy fogalmazott,

Megfigyeléséről nyilván tudott kormányfő is. Úgy gondolhatták, az okozza a legkisebb gondot, ha ők kezdeményezik az ügy kirobbantását, és még hónapokkal a választás előtt. Így előre menekülve, ők kontrollálják a folyamatokat. Orbán Viktor elég jól ismeri az ellenzéket, így tudja, hogyan fognak reagálni, és nem is kellett meglepődnie. Van egy nagyon magas labda, de az ellenzéki oldal képtelen eljutni odáig, hogy összeálljon és együtt fogalmazzon meg egy reakciót. Közben Völnert kiadta a mentelmi bizottság, zajlik a vizsgálat és bármilyen ellenzéki válaszlépés egyre többet veszít az erejéből, ahogy telnek a napok.

Az ellenzék kommunikációs problémáiról a szakember azt mondja, hogy egy nagy narratíva kell, és öt mondat, ami ezt támasztja alá. Véleménye szerint minden mást ennek kellene alárendelni, mert amíg nem így történik, minden csak kapkodásnak tűnik. Elmondása szerint

ezt a választást a 20 billegő körzet fogja eldönteni.

Ott kell az embereket megtalálni, és elvinni hozzájuk azt az üzenetet, amit megértenek és amire rezonálnak. 

Az eddig nyilvánosságra hozott választási pártlistákról Ruff Bálintnak az jut eszébe, hogy Márki-Zay Péter győzelmét az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében úgy kell értelmezni, hogy a szavazónak elege lett az eddigi ellenzékből és le akarja azt váltani. Most pedig az látszik, hogy ugyanazok az emberek, akik az eddigi ellenzéki politikát csinálták, akár még jobb pozícióba is kerültek, mint korábban. Tehát semmifajta változás nincsen, minden úgy megy tovább, ahogy eddig.

Kiábrándítónak nevezi azt a hírt is, hogy Márki-Zay Péter pártot alapít. Ahogy fogalmaz,

négy hónappal a parlamenti választás előtt pártot alapítani, bejegyeztetni, működtetni, prominens tagokat és tisztségviselőket castingolni az erőforrások teljes pazarlása. Van egy olyan mítosz a magyar politikában, hogy létezik egy Fideszből kiábrándult, jobboldali közösség, ami már várja, hogy legyen végre egy pártja, amire szavazhat. Én ezt számmal, vagy bármilyen kutatással még nem láttam alátámasztva. 

Gattyán György színre lépéséről a szakértő úgy vélekedik, hogy 

ha el akarunk vinni pár százalékot az ellenzéktől, főleg amikor az látszólag inaktív, akkor egy sikeres ember, médiaképes és jó üzenetekkel képes erre. Ezzel akár választást is lehet nyerni, persze nem magának.

(via Szabad Európa)