MÚOSZ: Alaptörvény ellenes, hogy Tatabányán megszűnik a lakosság tájékoztatása

2021.12.18. 18:57
Felfüggesztették a tatabányai lakosság tájékoztatását csütörtökön. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozását fejezte ki.

Leállították a lakosság tájékoztatását Tatabányán. A város Facebook oldalán a következőket írták csütörtökön:

Rendelettel vont meg minden forrást a közgyűlés a város lakosainak tájékoztatásától. Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) javaslatára minden kötelezettséget fel kell mondania a városnak év végéig, ami a lakosság tájékoztatását szolgálja: honlap, közösségi média, online megjelenés, újság tartozik ide, valamint a közgyűlés közvetítése is. Ezzel elzárták minden információs csatornát a lakosságtól.

A bejegyzésből kiderül, hogy minden lakossági tájékoztatással összefüggő kötelezettséget fel kell mondania a városnak 2021. december 31-ig, és új kötelezettséget nem vállalhat, kifizetést nem teljesíthet lakossági tájékoztatással kapcsolatban, egészen a 2022. évig költségvetés elfogadásáig, várhatóan 2022 márciusáig.

Az eset kapcsán a Magyar Újságírók Országos szövetsége tiltakozását fejezte ki.

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy figyelmét arra, hogy Magyarországon az Alaptörvény, az Uniós Alapszerződés, és a Médiatörvény is állampolgári alapjognak tartja a befolyástól mentes tájékoztatáshoz való hozzáférést.

A MÚOSZ hangsúlyozta: amennyiben a város teljesíti a közgyűlési rendeletet, és nem biztosítja a lakosság tájékoztatását, úgy megsérti az önkormányzati törvényt, és szembehelyezkedik az Alaptörvény által garantált szabad tájékozódás alapelvével. Utóbbiban kifejezetten az szerepel, hogy  "Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit." 

Az önkormányzati törvény pedig kimondja, hogy a " helyi önkormányzás a helyi közügyekben demokratikus módon, széleskörű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot".