Belharcok folynak a roma önkormányzatban, bírósági ügy lehet belőle

2021.12.18. 21:38

Rendkívül közgyűlést tartott szombaton az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), amelyen a korábbi ülésekkel ellentétben most már a Fidesz-közeli Lungo Dromnak volt többsége. Agócs János, a testület elnöke szerint jogsértő döntés született az ülésen, emiatt a bírósághoz fordul.

A szombati rendkívüli közgyűlés összehívását elsősorban Csóka János, a Lungo Drom frakcióvezetője kezdeményezte. A 2019-es országos választáson a Lungo Dromnak nem sikerült többséget szereznie a testületben és még az előző hónapban is alulmaradtak, amikor a közgyűlés Agócs Jánost, az ORÖ elnökét tette meg a jövő évi országgyűlési választáson induló nemzetiségi lista vezetőjévé az ő jelöltjük, Farkas Félix helyett.  

Ennek a választásnak az eredményét viszont az Alkotmánybíróság megsemmisítette, a mostani közgyűlésen pedig már a Lungo Dromnak volt többsége a szervezetben, az ő álláspontjuk érvényesült. Az ORÖ több tagja is azzal magyarázta a történteket, hogy az átpártolók anyagi előnyöket remélhetnek attól, hogy a Lungo Drom mellé álltak. Érdekesség, hogy még a szervezet egyik politikusa is azt mondta, hogy 

Olyanok is átálltak hozzánk, akik a választáskor még üdvrivalgással fogadták a bukásunkat.

A közgyűlésen az alkotmánybírósági határozat egyelőre nem került napirendre. A legfontosabb téma annak az 527 millió forintnak a kérdése volt, amelyet a Belügyminisztérium „jogosulatlanul igénybe vett támogatásként” visszakövetel az ORÖ-től.

A Lungo Drom azt állította, hogy csőd fenyegeti az országos önkormányzatot. Agócs János ezzel szemben hangsúlyozta, hogy összegszerűségében és jogalapjában is vitatja a követelést. 2016-os pénzekről van szó, amelyekkel az ORÖ elszámolt 2017-ben. A támogatónak öt napja lett volna nyilatkozni arról, hogy nem fogadja el az elszámolást: ehhez képest csak évek múltán emelt kifogást – mondta, hozzátéve: az előző ciklusban, amikor a pénzt felhasználták, ő maga nem volt tagja az ORÖ-nek.

Beszámolóját azonban a közgyűlés – mostmár Lungo Drom által uralt – többsége elusította. Csóka János frakcióvezető úgy vélte, a kialakult helyzetért a mostani pénzügyi bizottság tagjai is felelősek, ezért indokolt az ő visszahívásuk. A közgyűlés így visszahívta a pénzügyi bizottságot, utána viszont annak elnökét  és egyik tagját – paradox módon – három másik jelölt mellett újra megválasztotta a tisztségbe. 

A képviselők az ORÖ Szervezeti és Működési Szabályzatát is hatályon kívül helyezték, és új SZMSZ-t fogadtak el ahelyett. A Lungo Drom az eredetileg általa benyújtott módosító indítványokhoz az utolsó pillanatban újabb módosítókat csatolt és 49 pontban javasolt változtatást. Az indítványokat a közgyűlés nem külön-külön, hanem együtt szavazta meg.

Létrejött ezen kívül Csóka János vezetésével egy úgynevezett ügyvivő bizottság is, amely Agócs János szerint törvénysértő hatásköröket tulajdonít magának. Agócs a közgyűlésen bejelentette, hogy a jogsértőnek tartott döntések miatt bírósághoz fordul.

(via Népszava)