Tállai András: Megfeleződtek a nagy adók kulcsai 2009 óta

2021.12.18. 09:11
Hatalmas eredménynek tartja Tállai András, hogy 2009 óta a kormány megfelezte a személyi jövedelemadó, a társasági adó és a munkáltatók adójának mértékét is; a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a folyamatos adócsökkentés hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években dinamikusan nőttek idehaza a keresetek. Az államtitkár ugyanakkor rettenetes veszélyt lát abban, hogy a baloldalon már a minimálbér megszüntetésének gondolata is felmerült.

A következő évben 1500 milliárd forinttal csökkennek a közterhek. 2022 elején hatszázmilliárd forint személyi jövedelemadót kapnak vissza a családok, miközben a munkáltatók közterhe szintén majdnem ennyivel csökken – fejtette ki a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban, amelyben arra is emlékeztetett, hogy az átlagbérig megszűnik a 25 évnél fiatalabbak személyi jövedelemadója, tízmilliárd marad a kisvállalkozási adó szerint adózóknál, vagyis a kivásoknál, és 150 milliárdot jelent jövőre, hogy a kisebb vállalkozások iparűzési adója legfeljebb egy százalék lehet.

Hatalmas adócsökkentés lesz a következő évben, az adóvisszatérítés pedig történelmi jelentőségű lépés

– szögezte le Tállai András.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a balliberális kormányzás utolsó szakaszában, 2009-ben a személyi jövedelemadó felső kulcsa 36 százalék volt, de az alsó kulcsot is 18 százalékban határozta meg az akkori törvényhozás, miközben a kisgyermeket nevelő családokat érdemben nem támogatták az szja szabályai.

Ehhez képest ma 15 százalék a személyi jövedelemadó, ami az Európai Unió egyik legalacsonyabb mértéke, eközben már az egy gyermeket nevelők is számottevő kedvezménnyel számolhatnak – fűzte hozzá.

A vállalati nyereség adóterhei ugyanakkor húsz százalékot tettek ki 2009-ben, ma pedig – az EU-ban példátlan módon – kilenc százalék az elvonás – ismertette Tállai András. A munkáltatók terhei tizenkét éve 33,5 százalékot tettek ki, ami jövőre 13 százalékra csökken.

Akkor hatalmas volt a munkanélküliség és a feketegazdaság, ma viszont munkaerőhiány van, és nagy hatékonyságú adóellenőrzési módszerek működnek – jelezte az államtitkár, hozzátéve: a bérek dinamikus emelkedéséhez is nagyban hozzájárult az adók folyamatos csökkentése.

A minimálbér megszüntetésének Márki-Zay Péternél felmerült ötletéről Tállai András úgy vélekedett, a baloldal elképzelései nem a magyar társadalom érdekeit tükrözik, esetleges hatalomra kerülésüktől sem várhatna senki semmi mást, csak megszorítást, rezsiemelést és a szociális védőháló szétzilálását.  • Hírek
  • Személyi kölcsön