A magyar kormány tart a szélenergiától

2021.12.18. 21:05

A szélenergia alkalmazása a magyar kormány szerint komoly környezetvédelmi kockázatokat hordoz magában, ezért nem számolnak ezzel a klímastratégiában – ezt mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. 

A politikus Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő kérdésére reagált, aki arra kérdezett rá a parlamentben, hogy miként vélekedik a kormány a szélenergiáról és tervezik-e újragondolni az eddigi álláspontjukat.

Schanda Tamás azt válaszolta, hogy a megújuló energiák esetében a technológiai és fizikai feltételeket egyszerre kell vizsgálni. Az erőművek fejlődése és az azzal összefüggő költségcsökkentés terén elsősorban a napenergia alkalmazásban várható jelentősebb előrelépés – mondta. 

Az államtitkár hozzátette: a kormány célja az, hogy az országban előállított villamos energia az atomenergiából, megújuló energiából és napenergiából származzon. Ezek együttes használatával 2030-ra a magyarországi áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet – fogalmazott. 

Arról, hogy a szélenergia pontosan miért jelenthet kockázatot, az Európai Bizottság jelentetett meg 2020-ban egy több mint 200 oldalas dokumentumot. Eszerint elsősorban az élővilágra jelentenek kockázatot a szélerőművek. 

(via hvg.hu)