Őket küldenék a parlamentbe az ellenzéki pártok

DSZZS20210517019
2021.12.19. 21:21
Az ellenzéki összefogás hat pártjából négy közzétette azoknak a politikusoknak a neveit, akiket közös listán juttatna a parlamentbe. Ketten még kivárnak, és továbbra is kérdéses, hogy mennyi hely juthat Márki-Zay Péterék formálódó új pártjának.

Az előválasztáson eldőlt, hogy kik lesznek az ellenzéki összefogás jelöltjei a 2022-es választáson a 106 egyéni választókerületben. A parlament viszont 199 fős, 93-an a pártlistákról kerülnek be, a közös lista összeállításához az ellenzéki pártok vezetőinek vissza kellett vonulniuk a füstös szobákba.

Kimondott szempont, hogy mind a hat részt vevő pártnak legyen legalább öt mandátuma az új Országgyűlésben, ami a frakcióalapítás minimuma. Ehhez figyelembe kell venni azt is, hogy melyik szereplők vittek el több, a korábbi eredmények és a közvélemény-kutatások alapján nyerhetőnek nevezhető egyéni választókerületet az előválasztáson.

Az érdekellentétek miatt valamennyi párt részéről kompromisszumot kíván a közös lista, ráadásul újabb tényezőként meglepetésre egy pártokon kívüli szereplő, Márki-Zay Péter nyerte a miniszterelnök-jelölti versenyt.

Márki-Zay Péter pedig bejelentette, hogy az Új Kezdet és az Új Világ Néppárt alapjaira egy új, jobbközép pártot építenek, aminek saját frakciót szeretnének a parlamentben. A miniszterelnök-jelölt a közelmúltban úgy fogalmazott, a hetedik frakció létrehozását tudomásul vette a hat ellenzéki párt, hozzá nem érkezett olyan jelzés, hogy ezt bármelyikük megvétózná, de arról nem beszélt, hogy a listás helyekből mennyi juthat az ő jelöltjeinek.

Egyelőre az sem biztos, hogy még idén sikerül véglegesíteni a közös listát, de a hatból négy párt közzétette azoknak a politikusnak a neveit, akiket listáról juttatnának mandátumhoz.

A Momentum küldöttgyűlése novemberben döntött, az előválasztáson egyéniben győztes 15 jelöltjük nem szerepel a listán, aminek élén a leváltott pártelnök, korábbi miniszterelnök-jelölt Fekete-Győr András áll.

 1. Fekete-Győr András
 2. Tompos Márton
 3. Gelencsér Ferenc József
 4. Sebők Éva
 5. Bedő Dávid
 6. Paróczai Anikó
 7. Csillag Tamás
 8. Berg Dániel
 9. Hornyák Evelin
 10. Naszádos Zsófia Katalin
 11. Szemző Áron Gábor
 12. Hollai Gábor Pál
 13. Urfi Máté
 14. Dukán András Ferenc
 15. Nemes Balázs

A Párbeszéd december elején jelentkezett a saját listájával, amiről hiányzik a párt egyik húzóneve, Tordai Bence, aki Budapest 4-es számú választókerületében győzött az előválasztáson. Nem kapott előkelő helyet Szabó Tímea sem, aki szintén sikerrel vette az előválasztást. Az első pozíció Karácsony Gergelyé, de a főpolgármester jelezte, hogy ez csak szimbolikus, és nem lesz belőle parlamenti képviselő.

 1. Karácsony Gergely
 2. Szabó Rebeka
 3. Kocsis-Cake Olivio
 4. Berki Sándor
 5. Jakál Adrienn
 6. Béres András
 7. Szabó Zsolt
 8. Szabó Tímea
 9. V. Naszályi Márta
 10. Barabás Richárd
 11. Temesvári Szilvia
 12. Erőss Gábor
 13. Varga Attila
 14. Major Petra
 15. Dorosz Dávid

Az MSZP elnöksége és választmánya néhány nappal a Párbeszéd bejelentése után jelentkezett a szocialisták listájával. A névsor Tóth Bertalannal, a párt társelnökével kezdődik, de az előválasztáson győztes Kunhalmi Ágnes, ahogy például Hiller István is csak a lista végén szerepel.

 1. Tóth Bertalan
 2. Molnár Zsolt
 3. Harangozó Tamás
 4. Komjáthi Imre
 5. Gurmai Zita
 6. Szelényi Zoltán
 7. Korózs Lajos
 8. Pollreisz Balázs
 9. Márton Roland
 10. Bangóné Borbély Ildikó
 11. Hegyi Gyula
 12. Nemény András
 13. Bihal Dávid
 14. Tüttő Kata
 15. Kis Andrea
 16. Csaba István Jácint
 17. Horváth Soma Ádám
 18. Teleki László
 19. Heringes Anita
 20. Mirkóczki Zita
 21. Kovácsné Varga Ildikó
 22. Nemes Andrea Henriett
 23. Kunhalmi Ágnes
 24. Hiller István
 25. Grőber Attila

Az LMP a vasárnapi kongresszus után hozta nyilvánosságra a listáját, az első helyen Ungár Péterrel. Az előválasztáson győztes jelöltek, Schmuck Erzsébet, Csárdi Antal, Hohn Krisztina és Kis-Szeniczey Kálmán nélkül:

 1. Ungár Péter
 2. Kanász-Nagy Máté
 3. Keresztes László Lóránt
 4. Bakos Bernadett
 5. Ferenczi István
 6. Tetlák Örs
 7. Szendefy Mária
 8. Tóth Áron
 9. Kendernay János
 10. Bruder Márton

A DK és a Jobbik egyelőre nem jelentkezett listával.

Márki-Zay Péter december elején, az Indexnek adott interjújában elárulta, hogy három sarokpontot kért a pártoktól a közös listára vonatkozóan:

Az egyik, hogy legyen egy hetedik, konzervatív frakció, amely az engem támogató kisebb pártokat és civileket képviseli a parlamentben. A másik az volt, hogy legyen a közös listán három bejutó hely roma politikusok számára. A harmadik az volt, hogy elmondtam, kiket nem szeretnék látni a közös listán. Nyilván ezek kemény kérések a pártok felé, de a választás megnyerése szempontjából fontos feltételek.

Az előválasztás győztese egyébként azt javasolta, hogy a lista első öt helyére az öt miniszterelnök-jelölt kerüljön, az eredmények sorrendjében: Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András.

(Borítókép:  Szigetváry Zsolt / MTI) • Hírek
 • Lakáshitel