Kipusztulhatnak a vadmacskák Magyarországon

GettyImages-1140444153
2021.12.19. 20:58

A Lopakodás nagymestere végveszélyben címmel rendeztek konferenciát a vadmacskák magyarországi helyzetéről, amelyen arról egyeztettek a szakértők, hogy miként lehetne megakadályozni az állatok kipusztulását. 

A részvevők különböző témákban merülhettek el, amelyek mind a vadmacskák megmentéséhez kapcsolódnak.

A cél az volt, hogy a különböző tudományágak és helyszínek, amelyek együttműködnek a faj megőrzésében, tudást cserélhessenek, elősegítve a vadmacskák állományának és genetikai tisztaságának a felmérést, hogy esetleg a faj megmentésében is egyre nagyobb eredményeket tudjanak elérni

– számolt be Nagy Ingrid, a Budakeszi Vadaspark sajtóreferense. 

Azt a szakértők sem tudják pontosan felmérni, hogy mekkora a hazai vadmacska-állomány, mivel rejtőzködő életmódot élnek, illetve a házimacskáktól sem mindig egyszerű elkülöníteni őket. A vadmacskákra egyébként pont a házimacskák jelentik a legnagyobb veszélyt is, mivel azáltal, hogy gyakran szaporodnak velük, hígítják a génállományukat és nehezítik a faj fennmaradását.

Nemrég egyébként a Börzsönyben mentettek meg az állatvédők egy fajtiszta vadmacskakölyköt, amelyet tudatosan úgy próbáltak gondozni, hogy még véletlenül se kezdjen el hozzájuk idomulni. 

 (via InfoStart)

(Borítókép: Fogságban tartott vadmacska kölykök. Fotó: David Tipling / Universal Images Group / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.