A Budavári Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul a lakástörvény miatt

MG 8795
2021.12.20. 15:53
Az I. kerületi önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul a lakástörvény módosítása miatt – jelentette be a kerület polgármestere hétfőn online sajtótájékoztatón.

V. Naszályi Márta az MTI szerint elmondta: a törvénymódosítás értelmében a bérlők bizonyos feltételek mellett megvehetik a budavári önkormányzat tulajdonában lévő, világörökségi területen álló, műemléki bérlakásokat.

A Párbeszéd I. kerületi polgármestere sérelmezte, hogy az elfogadott jogszabály szerint az önkormányzat nem tud teljes mértékben tulajdonosként részt venni ezekben az adásvételekben.

Ha a bérlőnek nem felel meg az önkormányzat által ajánlott vételár, akkor panasszal élhet a kormányhivatalnál, ami saját kézbe vonja az eladást és maga határozza meg az árat

– fejtette ki.

A polgármester azzal sem ért egyet, hogy 35-50 százalék közötti áron kellene eladni a lakásokat azoknak a bérlőknek, akik kevesebb mint 25 éve, cserével jutottak az ingatlanhoz.

V. Naszályi Márta továbbá azt is felrótta, hogy az eladásból befolyó pénzt az önkormányzat csak lakás- és homlokzatfelújításra fordíthatja, abból nem vehet vagy építhet lakásokat, illetve nem használhatja fel ezt a bevételt uniós pályázatokhoz sem önrészként.

Novemberben írtunk arról, hogy az Alkotmánybíróság észrevételei nyomán tárgyalta az Országgyűlés a lakástörvény módosításait. Míg az ellenzék támadta a parlamentben, a kormánypárti többség végül megszavazta a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésük egyes szabályairól szóló, illetve a nemzeti vagyonról szóló törvények módosítását.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)