IDEA: elcsendesedett az ellenzék az előválasztás után

2021.12.20. 09:22
Nem változtak meg drasztikusan a pártpreferenciák, azonban az ellenzéki összefogás kissé elcsendesedett az előválasztás utáni időszakban, így pozíciói érdemben nem javultak. Fideszes áttörésről azonban nem lehet beszélni – áll az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatásának értékelésében, amelyet szerkesztőségünk részére is eljuttattak.

Az IDEA szerint a teljes, választókorú népességen belül a Fidesz–KDNP és az ellenzék is 38-38 százalékon áll. A Fidesz támogatottsága terén változás nem történt, az ellenzéké viszont egy százalékponttal csökkent. A biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottságában egyszázalékos csökkenést, az ellenzéki összefogás esetében egyszázalékos növekedést állapítottak meg.

A mérést a két nagy politikai tömb listavezetőjére vonatkozóan is elkészítették, e szerint a teljes népességen belül a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki lista vezet egy százalékkal, de a biztos pártválasztóknál az Orbán Viktor vezette kormánypárti listának van kétszázalékos előnye.

Pártokra lebontva a Fidesz–KDNP választottsága 1 százalékkal nőtt, így jelenleg 35 százalékon állnak. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik és az MSZP népszerűsége 1-1 százalékkal csökkent, így jelenleg 8, illetve 3 százalékosak. A többi párt támogatottsága változatlan, a DK 12-n, a Momentum 8-on, a Párbeszéd 2-n, az LMP 1 százalékon áll. Az MKKP és a Mi Hazánk 3-3 százalékos. A bizonytalanok aránya jelenleg 26 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP egyszázalékos, hibahatáron belüli csökkenés mellett 47 százalékon áll, a DK 18, a Jobbik 11, a Momentum 10, a Mi Hazánk 4, az MSZP és az MKKP 3-3, a Párbeszéd 2, az LMP 1 százalékon áll, egyéb pártra 1 százalék voksolna. 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. november 29. – december 13. között vette fel. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb plusz-mínusz 2,2 százalékpont.