Többórás torlódás a román határon, a járványügyi intézkedések okoznak gondot

2021.12.20. 18:55

Többórás torlódás alakult ki a hétvégén a román határátkelőkön a hazatérő vendégmunkások és a járványügyi intézkedések miatt. Hétfőre azonban szinte mindenütt egy óra alá csökkent a várakozási idő – közölte a román határrendészet.

Azt írták, hogy Magyarország felől több mint 110 ezren léptek be az országba vasárnap, ez 250 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos napjához képest. A román média szerint esetenként öt-hat órát is kellett várakozniuk a belépésre jelentkező utasoknak, sok esetben pedig az oltatlanok hátráltatták az ügyintézést azon méltatlankodva, hogy szülőhazájukba karácsonyra hazatérve karanténba kell vonulniuk.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy a hétvégén 16 ezer, Romániába belépő beoltatlan embert küldtek karanténba. A tárcavezető ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az érintettek a közegészségügyi hatóság (DSP) szolgálatot teljesítő alkalmazottain töltik ki mérgüket. Az Arad megyei DSP-nek a Csanádpalota-Nagylak II. autópálya-átkelőnél dolgozó orvosa szerint munkatársai folyamatos gyalázkodásnak vannak kitéve, és olyan esetek is előfordultak, amikor leköpdösték őket.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy Romániába hazatérve is ugyanolyan szabályokat kell betartaniuk, mint azokban az országokban, ahol dolgoznak vagy amelyeket meglátogatnak az Európai Unióban

– mondta a román egészségügyi miniszter.

A román határrendészet honlapján elérhető adatok szerint hétfő délben már az ország egyetlen határátkelőjén sem haladta meg az egy órát a várakozási idő a belépőoldalon. A román média azonban a korábbi évek tapasztalatai szerint azt jósolta: a hétvégi roham lecsengése után a karácsonyt megelőző 24–48 órában újabb torlódást okozhatnak a határátkelőkön a külföldön dolgozó román vendégmunkások.

Lucian Bode román belügyminiszter hétfőn az Antena 3 hírtelevízióban bejelentette, hogy az országba az utóbbi három napon visszatért több mint kétszázezer román állampolgár közül immár ötvenezren karanténba kerültek. A tárcavezető arról is beszámolt: megállapodtak a magyar féllel, hogy szükség esetén a kimenőoldalon nyitnak újabb beléptetősávokat Románia felé.

(via MTI)