Így lesznek nyitva az üzletek karácsonykor

D MTZ20201217003
2021.12.22. 21:01
Vásárlás előtt alaposan kell tájékozódni, hogy egy-egy üzlet meddig fogadja a vásárlókat – figyelmeztet a közelgő ünnepi nyitvatartás alkalmából az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki a legfontosabb tudnivalókat is elárulta.

December 24-én a kereskedelmi törvény alapján legkésőbb 14 órakor be kell zárniuk a boltoknak, kivétel a benzinkút, pályaudvaron lévő üzletek, vendéglátó-és szórakozóhelyek. Ugyanakkor a legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi láncok 12 órakor bezárnak, eddig lehet menni vásárolni a nagy áruházakba – hívta fel a figyelmet InfoRádióban Vámos György, hozzátéve, hogy a fő szabályok ellenére mindig vannak kivételek, így lesznek olyan vállalkozások, kisebb boltok, amelyek kihasználják a 14 órás zárási korlátot, és tovább tartanak nyitva, valamint olyan áruházak, kisebb üzletek is lesznek, amelyek december 24-én zárva tartanak.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint miután üzletláncokon belül is lehet eltérő nyitvatartás, mindenképpen érdemes tájékozódni indulás előtt.

Vámos György emellett emlékeztet: december 25. és 26. munkaszüneti nap, ezen a napon a fő szabály az, hogy alkalmazottat foglalkoztatni tilos, éppen ezért

az üzletek döntő többsége zárva lesz.

Ez alól kivételt jelentenek a benzinkutak, a virágboltok, az édességboltok, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, valamint a pályaudvarok üzletei.

December 27-től a szokásos nyitva tartás szerint várják a vásárlókat az üzletek. Természetesen itt is lehetnek kivételek, hiszen akadhat olyan üzlet, amelyik leltár miatt tart zárva vagy költözködik

– tette hozzá a főtitkár.

(via InfoRádió)

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI / MTVA)