Az NVI szerint a határidő előtt két nappal kiadják az újabb népszavazási íveket

DSZZS20211215005
2021.12.22. 07:33
Jóval a határidő előtt kiadja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az újabb népszavazási íveket – hangsúlyozta a szervezet az MTI-hez kedden késő este eljuttatott közleményében.

Azt írták, hogy a speciális eljárással gyártott aláírásgyűjtési ívek ezreit az első igényléshez hasonlóan második alkalommal is a törvényben biztosított határidő lejárta előtt adják ki a szervezőnek.

A közlemény szerint „Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély” szervezőként a Fudan Egyetemről, valamint az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdésekkel kapcsolatban első alkalommal december 11-én késő este kérdésenként 3500 ívet igényelt. Igényét az NVI javaslatára december 13-án délután továbbiakkal egészítette ki, mivel az ívek gyártását végző ANY Biztonsági Nyomda (korábbi Állami Nyomda) kapacitása ezt határidőben lehetővé tette. A választási iroda így első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26 667 ívet adott ki – írták.

Állításuk szerint a szervező második kérelme – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – december 20-án délután érkezett az NVI-hez. Újabb íveket igényelt, amelyeket haladéktalanul, már december 23-án, vagyis mindössze három nap alatt kiad a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben előírt határidő öt nap.

Az aláírásgyűjtési ívek egyedi sorszámmal és másolásvédelemmel ellátott hivatalos dokumentumok, amelyek előállítása is szabályozott időben és keretek között történik. Egy íven 15 szignó szerepelhet, így 26 667 íven kérdésenként szinte pontosan 400 ezer aláírás gyűjthető. Második alkalommal újabb 25 ezer ívet igényelt a szervező, így a kérdésenként gyűjthető aláírások száma átlépi majd a 770 ezret – közölték.

Mindez jól mutatja, hogy a sajtóban megjelentekkel szemben a Nemzeti Választási Iroda a szervezővel együttműködve és a törvényi határidőket betartva látta és látja el a népszavazással összefüggő feladatait

 – olvasható a közleményben.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom kedden közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írta, az NVI folyamatosan és szándékosan nehezíti az ellenzéki összefogás aláírásgyűjtését a népszavazási kezdeményezéshez.

(Borítókép:  Karácsony Gergely főpolgármester [j] az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Irodánál 2021. december 15-én. Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)