Lázár János: Mindkét oldalon vannak, akik szerint a politikai munka kiváltható folyamatos kampányolással

DSZZS20210118208
2021.12.23. 09:42
Lázár János egy év végi interjúban beszélt a kampányolásról, a koronavírusról és a vidékfejlesztésről.

„Magyarország kampányország. Vannak politikustáraim mindkét oldalon, akik úgy gondolják, hogy a politikai munka kiváltható a folyamatos kampányolással, holott az építés nem helyettesíthető semmivel” – mondta Lázár János egy interjúban.

Számomra nem az a fokmérője egy politikusnak, vagy egy politikai közösségnek, hogy mennyire kampányol, hanem az, képes-e a szavait az ország építését szolgáló, az emberek sorsát javító tettekre váltani. Az alapján, amit eddig láttunk a baloldaltól, nem túlzás kijelenteni, hogy sem most, sem kormányon nem mutattak olyan teljesítményt, amely a polgári oldaléval összevethető. Az egyik oldalon csak szavak, a másikon viszont konkrétumokban mérhető tettek vannak.

A korábbi csúcsminiszter, jelenleg országgyűlési képviselő és kormánybiztos szerint az elmúlt évek kormányzati munkájának egyik legjobb mércéje a gazdaság állapota, ami előbb indult újra és jobb teljesítményt mutat, mint sok gazdagabb uniós országé. A politikus attól tart, hogy a koronavírus 2022-t is érdemben befolyásolja majd.

A vakcinákról a Makó Híradónak adott interjújában kiemelte: a kormány jól kampányolt az oltás mellett, de „vannak állampolgárok, akik kockáztatnak, és nagyon nehéz saját maguktól megóvni őket”.

Mindenkinek van véleménye, amit én tiszteletben tartok, de őszintén azt gondolom, hogy ebben a helyzetben az egészségügyi szakemberekre kell bíznunk magunkat. Ameddig a világ és Magyarország tudósai azt mondják, hogy az oltás az egyetlen megoldás, addig e szerint kell cselekednie mindenkinek. Nagyon sajnálom azokat az embereket, akik valamilyen világnézeti meggyőződésből, tájékozatlanságból, vagy félelemből nem mernek oltakozni.

Populizmus és demokrácia

Lázár János kifejtette, hogy a kormány politikájának alapállása egyszerű, nem a külső problémákat importálják Magyarországra, hanem a meglévő, hazai problémákat akarják megoldani az emberekkel együttműködve.

Szerintünk ugyanis nem az emberek vannak a politikáért, hanem a politika az emberekért. Ezt mintha Brüsszel vagy a központi direktívákat szolgalelkűen követő hazai ellenzék nem akarná megérteni.

A képviselő leszögezte, a Fidesz nem azt csinálja, amit a világ valamelyik politikai vagy gazdasági ereje előír számukra, hanem időről időre megkérdezik az embereket, és ehhez igazítják a politikát.

Az ellenzék ezt populizmusnak hívja, mi demokráciának nevezzük.

Most a vidék jön

Lázár János a vidékpolitikáról hangsúlyozta, az a céljuk, hogy ne csak a nagyvárosokban legyen lehetőség a polgárhoz méltó életre. Azt is megemlítette, hogy az elmúlt harminc évben a Magyarországon fejlesztésre költött források kétharmada Budapestre vándorolt.

Ha azt akarjuk, hogy a vidék ne néptelenedjen el, hiszen az sem kulturálisan, sem gazdaságilag nem érdeke Magyarországnak, azon belül a nagyvárosoknak sem, akkor az eddigi féloldalas fejlesztéspolitikához hozzá kell tennünk az eddigi hiányzó – vidéki – felét is. Most a vidék jön.

Lázár János elárulta, hogy szép számmal szerzett ellenségeket, mert a nagyvárosi polgármesterek nem szeretik ezt hallani, de szerinte egy évtized alatt el lehet érni az osztrák vagy a német vidék színvonalát, ha megvalósítják a vidékfejlesztési programot.

(Borítókép: Lázár János. Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)