Búcsúzik hivatalától Novák Katalin

2021.12.23. 18:35

A közösségi oldalán is búcsúzik hivatalától Novák Katalin, aki, mint az Index  megírta , szerdán mondott le családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztjáról. A távozás oka, hogy a Fidesz-frakció őt jelöli köztársasági elnöknek.

Amikor a keddi Kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök bejelentettea hírt, hozzátette, kolléganője már 2022. január 1-jétől távozhat a miniszteri pozícióból. Ezt szerdai Facebook-bejegyzésében maga Novák Katalin is megerősítette, a legújabb, csütörtöki posztból pedig az derül ki, hogy a köztársasági elnökségre jelölt politikus épp utolsó óráit tölti minisztériumában. Teszi mindezt két karácsonyfa társaságában.

Az egyik karácsonyfát egyébként a miskolci sajátos nevelési igényű gyermekektől kapta ajándékba, akiknek megköszönte, hogy gondoltak rá, valamint háláját fejezte ki minisztériumi csapatának a sokévnyi közös munkáért, a szakmai támaszért és az emberi minőségért.

Novák Katalin – aki Magyarország első női államfője lehet – a hét első felében szintén közösségi oldalán üzente meg, hogy megtiszteltetés számára Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni, többek között ezért vállalta a köztársaságielnök-jelölti felkérést. Azért mondott le családokért felelős miniszteri tisztségről az év végével, hogy minden erejével az előtte álló feladatra készülhessen.

Az, hogy én lehetek Magyarország első női köztársasági elnöke, önmagában édes teher és felelősség is egyben. Van egy elképzelésem arról, hogy egy köztársasági elnöknek mi a feladata az ország első polgáraként, és mérlegeltem, hogy fel tudok-e nőni a feladathoz

– jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve, végül férjével és három gyermekével közösen hozta meg a döntést, hogy igent mond a felkérésre.

Áder János köztársasági elnököt 2012 májusában választották meg, mandátuma pedig 2022. május 10-én jár le. Utódjáról a megbízatás lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell döntenie az Országgyűlésnek.