Petíció indult azért, hogy 2022-ben is adják ki a diplomákat nyelvvizsga nélkül

D ATI20200608015
2021.12.23. 07:18

December 14-én szavazta meg az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, ennek része a 2021-es nyelvvizsga-amnesztia is.

Sok egyetemista viszont úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a 2022-es végzősök is megkapják a diplomát nyelvvizsga nélkül, pedig ilyen döntés nem született. Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke az Eduline-nak már akkor leszögezte: a jogrendhosszabbítás csak azt mondja ki, hogy azok, akik 2021 augusztusáig záróvizsgáztak, továbbra is átvehetik az oklevelüket nyelvvizsga nélkül.

Nyelvvizsga-mentesség a 2022 nyaráig végző egyetemistáknak – időközben ezzel a címmel indult petíció az amnesztiahosszabbítás érdekében. Az aláírásgyűjtés indoklásában szerepel, hogy az amnesztia azokra a hallgatókra már nem vonatkozik, akik

hét és nyolc féléves képzésben vannak és egyszerre kezdték el a tanulmányaikat azokkal, akik hat féléves képzésben vannak és így amnesztiával megkapták idén a diplomát.

Erre, és a fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel követelik a rendelet meghosszabbítását a 2022-es évre is. Egyik közleményükben arról is írnak, hogy félreérthető volt a kormány Facebook-kommunikációja a kérdésben. A petíciót eddig közel kétezren írták alá. A nyelvvizsga-amnesztia következményeivel itt foglalkoztunk részletesen.

(Borítókép:  A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)