Publicus: Annyi támogatója van a kötelező oltásnak, mint ahány ellenzője

2021.12.24. 10:58

Körülbelül ugyanannyian támogatják a kötelező oltást, mint ahányan ellenzik – derült ki a Publicus közvélemény-kutató intézet felméréséből. 

A válaszadók 45 százaléka mondta azt, hogy már kötelezővé kellett volna tenni a koronavírus elleni vakcinát. Pont ugyanennyi válaszolták viszont azt is, hogy szerintük ez nem lenne helyes lépés (a maradék 10 százalék nem foglalt állást),

A kutatók azt is megnézték, hogy pártpreferencia miként befolyásolja az álláspontokat. A kormánypárti szavazók közt 54 százalék állt ki az oltás mellett, miközben az ellenzék körében leginkább a DK és a Momentum, legkevésbé pdig a Jobbik támogatta a kötelező oltást.

Korosztályokat tekintve a nyugdíjasok voltak kiemelkedően a kötelező oltás pártján. Hasonlóan vélekedtek a társasházban élők is, a panellakók viszont 54 százalékban már a kötelező oltás ellen foglaltak állást.

A felmérésből az is kiderült, hogy minden tizedik oltatlan ember felvenné valamelyik vakcinát, ha választhatna az oltóanyagok között (erre egyébként a legtöbb oltóponton van lehetőség, bár nem mindig érhető el az összes fajta). Azok pedig, akik azt mondták, hogy így sem vennék fel, többségében úgy fogalmaztak, hogy általánosságban bíznak a vakcinákban, csak a koronavírus ellen kifejlesztetettekben nem.

(via Népszava)