Keletről jön a fagy, nyugaton megúszhatják

B  TE20170201002
2021.12.25. 09:56
Szombat délutántól főleg a keleten, vasárnap már az ország nagyobb területén ónos eső fagyhat az utakra az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

Ónos eső, illetve délutáni havazás veszélye miatt adott ki figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra. A tudományos időjóslatok szerint az északi,  északkeleti országrészekben: Pest-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Heves-, Nógrád-, Borsod-Abaúj-Zemplén- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben válhatnak életveszélyesség az országutak az ónos eső miatt karácsony másnapján. A biztonságos közlekedést havazás is nehezítheti délutántól.

Az északkelet felől beáramló hideg légtömegben az Északi-középhegységben és az Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, illetve az eső havazásba vált, de néhol átmeneti ónos eső, fagyott eső lehet. Az említett északi tájakon a délutáni, esti órákra több helyen is várható 3-8 cm körüli hóréteg, majd gyengül a csapadék.

Borsod északi részén, a Sajó-völgye, Heves-Borsodi-dombság térségében, illetve a Bükkben 8-10 cm-t meghaladó mennyiség is lehetséges. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében is gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű hóval. Vasárnapra virradó éjjel a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökken, és  az esőt ónos eső válthatja fel. – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Több órás ónos eső várható vasárnap

Délen négy megyére, Baranya-, Tolna-, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád területére  érvényes kettes fokozatú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Itt nagyobb mennyiségű fagyos csapadék lehetősége sem zárható ki az előrejelzések szerint. 

Somogy-, Fejér- és Pest megyékben, és a teljes keleti országrészben elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnapra.Tehát néhány nyugati megyén kívül az ország nagyobbik részében veszélyesen csúszóssá válhatnak az utak.

(Borítókép: Az ónos eső miatt síkossá vált járda Budapesten a Móricz Zsigmond körtéren. Fotó: Turbéky Eszter / MTVA / Bizományosi / MTI)