Egyedül pályázott, így Rátóti Zoltán lehet az SZFE rektora

DMARC20211204001 (1)
2021.12.26. 13:16 Módosítva: 2021.12.26. 13:21

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori pozíciójára kiírt pályázatra a megadott határidőig egy pályázó adta be jelentkezését, Rátóti Zoltán – tudatta a Színház- és Filmművészetért Alapítványra hivatkozva a szinhaz.online.

A beérkezett pályamunka, illetve a jelölt alkalmasságát értékelő beszélgetés alapján az intézmény szenátusa tesz javaslatot az új SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának, mely 2022. január 18-ig hozza meg döntését.

Az új rektor megválasztásával szimbolikusan is lezárul az intézmény modellváltásának folyamata – közölte az Alapítvány.

Az egyedüli pályázó Rátóti Zoltán egyébként maga is tagja a döntéshozó kuratóriumnak és tagja annak a  Nemzeti Színháznak is, melynek igazgatója az említett alapítvány kuratóriumi elnöke: Vidnyánszky Attila.

„A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy az SZFE – te is jól tudod – egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon” – írta tavaly szeptemberben nyílt levelében Rátóti Alföldi Róbertnek. 

Mint ismeretes, jelenleg Novák Emil operatőr a Színház- és Filmművészeti Egyetem kinevezett általános rektorhelyettese, aki ideiglenesen, egy évre vállalta az intézményvezetői feladatot. 2020 októberében a film.hu-nak adott interjújában erről úgy fogalmazott:

Nem gondolom, hogy én vagyok a megoldás. De véleményem szerint meg kell próbálni kimozdítani az egyetemet a mostani ellehetetlenült helyzetből. Természetesen ez csak azokkal a tanárokkal együtt valósítható meg, akik jelenleg is az egyetemi képzésben vesznek részt. Célom, hogy az oktatásra koncentráljanak, és a normális mederbe térjen vissza az egyetemi élet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020 szeptember elsejével került alapítványi fenntartásba, a modellváltásról a felsőoktatási intézmény akkori vezetői és hallgatói is csak a határidő előtt nem sokkal a sajtóból értesültek. Tavaly ősszel a tiltakozási hullám részeként a hallgatók elfoglalták az egyetemet. 

A Freeszfe Egyesület 2021. januárban alakult meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítást elutasító hallgatók és oktatók részvételével. Deklarációjuk szerint olyan autonóm alkotóműhelyt kívánnak létrehozni, mely demokratikus keretek közé mentené át egykori egyetemük 155 éves szellemiségét. 

Az új Színház- és Filmművészeti Egyetem leendő rektora, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész jelenleg a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi tagsága mellett a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja is.

(Borítókép: Rátóti Zoltán 2021. december 4-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)