A gyermektelenség demográfiai teléről beszélt Ferenc pápa

K  AP20211226005
2021.12.26. 14:21
A szülőket, az egyházat és a társadalmat is a család támogatására, védelmére, őrzésére szólította fel Ferenc pápa, aki aggodalmát fejezte ki a gyermektelenséghez vezető „demográfiai tél” miatt a Szent Péter térre néző ablakból mondott beszédében.

Ferenc pápa beszédében december 26-át a názáreti szent család ünnepének nevezte. Jézus családja alázatos és egyszerű volt, Mária és József ugyanúgy szerette a gyermekét, és aggódott érte, mint bármelyik más édesanya és édesapa teszi – mondta az MTI vatikáni tudósítójának beszámolója szerint.

Azzá az emberré, akik ma vagyunk, nem a rendelkezésünkre állt anyagi javak tettek, hanem a szeretet, amit kaptunk

– fejtette ki az egyházfő. Megjegyezte, hogy talán nem mindenki születik tökéletes, problémamentes családba, de akárhova is szülessünk, az a mi történetünk, azok a mi gyökereink, ha kivágjuk őket, az élet kiszárad.

Ferenc pápa hozzátette, nem létezik „a szentképeken ábrázolt, tökéletes szent család”, mivel a családi élet mindennapos kihívásokból áll váratlan problémákkal, szenvedéssel, fájdalommal. Megoldásként egymás meghallgatását, megértését szorgalmazta, párbeszédet a mobiltelefonokkal való elszigetelődés helyett. A családoknak szembe kell szállni az „ego diktatúrájával” – jelentette ki.

Arra kérte a szülőket, gyerekeket, az egyházat és a civil társadalmat, hogy támogassák, védjék és őrizzék a családot.

Ferenc pápa bejelentette, hogy karácsonyi ajándékként levelet írt a házasokhoz a járvány miatt korábban elmaradt, jövő nyáron esedékes Családok Világtalálkozója alkalmából. A pápai dokumentumot a Vatikán vasárnap közölte.

Az egyházfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Olaszországot és számos más országot „demográfiai tél ural”. Úgy tűnik, hogy sokan inkább gyermek nélkül élnek, sok pár inkább gyermektelen marad, vagy csak egy gyermeket vállal, „ez tragédia” – húzta alá a katolikus egyházfő.

Tegyünk meg mindent, hogy tudatosan legyőzzük ezt a demográfiai telet, amely családjaink, hazánk, jövőnk ellen hat

– tette hozzá.

Tavaly a pandémia első hullámaiban Ferenc pápa hívők nélkül, interneten közvetítette beszédét, a Vatikán teljesen üres volt a kijárási korlátozások miatt. Az idei karácsonykor nyitva volt a Szent Péter tér, az esős idő ellenére ismét több ezren hallgatták a pápának az Apostoli Palota térre néző ablakából mondott beszédét.

Nem marad el Rómában a magyarok karácsonyi miséje sem december 26-án: a vértanú Szent Istvánról elnevezett templomban a kecskeméti főegyházmegyéből Jávorka Lajos atya, a Fokoláre-mozgalom Rómában szolgáló papja mutat be misét a magyar közösségnek.

(Borítókép:  Ferenc pápa Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából karácsony második napján, 2021. december 26-án.  Fotó:  MTI / AP / Gregorio Borgia)