Piros riasztás az ónos eső miatt Békésben, sokfelé havazhat az országban

D  VG20211226002
2021.12.27. 15:16

Hétfő estére a rétegfelhőzet terjeszkedni kezd a kevésbé felhős helyeken, reggelre pedig mindenütt a borult, párás idő lesz meghatározó – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A prognózis szerint a csapadék a Tiszántúlra korlátozódik majd, ekkorra már sok helyen havazásra lehet számítani, a csapadék várhatóan éjfél körül szűnhet meg mindenütt. Foltokban zúzmarás köd képződése is lehetséges, míg a légmozgás mérsékelt marad. 

Képernyőkép 2021-12-27 152157
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn még tizenegy megyére adott ki riasztást havazás és ónos eső miatt, két megyére vonatkozóan azonban visszavonta a figyelmeztetést, ugyanis Pest és Bács-Kiskun megye területén sincs ónos esőre vonatkozó időjárási jelenség – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Mint írják, délkeleten és keleten továbbra is jelentős mennyiségű ónos esőre lehet számítani. Az Alföld déli, délkeleti részén több milliméter ónos eső várható, ahogy a Tiszántúl északabbra eső tájain is. Kedden napközben Baranya megyében és környezetében gyenge ónos eső kis eséllyel még előfordulhat.

Havazás várható a csapadékzóna nyugati, északnyugati részén, amely az ónos esőt fokozatosan váltja fel. A Dunántúl délkeleti megyéiben, illetve a Duna–Tisza köze déli részén az öt centiméter feletti hóréteg kialakulása is nagy területen fordulhat elő. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –6 és –1 fok között alakul majd, ugyanakkor azokon az északkeleti tájakon, ahol vastag hó és vékonyabb felhőtakaró van, akár –10 foknál is hidegebb lehet. 

Az Időkép szerint kedden már felhős, borongós, helyenként napközben is párás, ködös időre van kilátás. Napközben szitálás, valamint gyenge eső is előfordulhat Délnyugaton, a délkeleti szél pedig gyenge, mérsékelt marad. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közlése szerint a levegő az ország nagy részén kitisztult, a szálló por miatt helyenként viszont még mindig magas a légszennyezettség. 

Az NNK adatai alapján az MTI arról számolt be, hogy Sajószentpéteren és Kazincbarcikán veszélyesnek, míg Putnokon egészségtelennek minősítette a levegő minőségét a központ, Salgótarján és Ajka levegője pedig kifogásolt minősítést kapott. 

Az ország többi – mérőállomással rendelkező – településén elfogadható a levegő minősége, közölték. 

(Borítókép: Autóra fagyott ónos eső Nagykanizsán 2021. december 26-án. Fotó: Varga György / MTI)