Schmuck Erzsébet szerint így lehetne lezárni a Fertő tavi beruházás „szörnyű történetét”

D KOS20210615007
2021.12.27. 15:56

Új lendületet vehet a magyarországi oldalon a Fertő tó körüli területek átalakítása, miután a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. újra kiírta a Fertő tavi vízitelep fejlesztésének második üteméről szóló pályázatát – írtuk tegnapi cikkünkben.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a Fertő tavi beruházás ügyével kapcsolatban nyílt levéllel fordult Nagy István agrárminiszterhez, amit az MTI közölt. Az ellenzéki politikus azzal kezdi levelét, hogy „őszinte megdöbbenéssel” olvasta, amikor a tárcavezető kiállt a beruházás mellett.

Nos, én az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnökeként és zöld politikusként kiálltam a beruházás ellen. Ma is úgy gondolom, hogy ez az egyetlen helyes politikai magatartás, mert a természetvédelem és az emberek érdekeit kell szem előtt tartanunk, nem egy szűk elit gazdasági haszonszerzését

– fejti ki Schmuck Erzsébet.

Az LMP társelnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a civilek és az UNESCO után a Magyar Tudományos Akadémia is egyértelmű állásfoglalást adott ki, ami szintén a növény- és állatvilág károsításáráról szól.

Az MTA Biológiai Tanulmányok Osztálya a közelmúltban megjelent közleményében kéri

a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését.

Schmuck Erzsébet azzal a kérdéssel fordul Nagy Istvánhoz, hogy az MTA szakmai véleményét megismerve hajlandó-e felülvizsgálni a saját álláspontját, és hasonlóan a kisoroszi szigetcsúcshoz, itt is érdemi lépéseket tenni.

Ezzel végleg lezárhatnánk ezt a szörnyű történetet, és megmenthetnénk az utókor számára az egyik legszebb tavunk természeti értékeit. Az Ön felelőssége kiemelkedő az ügyben, hiszen Ön a természet- és környezetvédelemért felelős miniszter.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az UNESCO és a Greenpeace is ellenzi a Fertő tavi beruházást.

(Borítókép: Schmuck Erzsébet napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)