Igazságosabb adórendszert és európai minimálbért ígér az ellenzék

Névtelen
2021.12.28. 15:48
A Momentum, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd politikusai ismertették gazdasági elképzeléseiket. Megerősítették, hogy lesz elszámoltatás és visszaszorítják a korrupciót.

Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, hogy kormányváltás esetén az új kabinet nem emelhet adókulcsokat, de az szja rendszerét igazságosabbá kell tenni. Jelenleg ugyanis az EU-s országok között Magyarországon a legmagasabb a minimálbér adóterhelése – indokolta az elképzelést.

A gazdaság felszabadításának az a kulcsa, hogy az állami pénzek, a fejlesztési források, az EU-s pénzek az értékteremtést szolgálják – jelentette ki a politikus. Hozzátette, ehhez integrált fejlesztési terveket hoznak létre a helyi közösségekkel, és visszacsatolják a gazdaság vérkeringésébe a leszakadó régiókat. Az a cél, hogy minden magyar felnőtt választhasson a munkalehetőségek közül.

Egy kérdésre azt felelte, hogy alapvetően az adójóváírások rendszerének visszahozásával igyekszenek majd csökkenteni az alacsonyabb jövedelmek adóját, de konkrétumokat egyelőre nem mondott. Ugyanakkor véleménye szerint a károkozóknak meg kell fizetniük tettük társadalmi költségét, ezért folyamatosan napirenden fogják tartani a kérdést.

Varju László, a DK alelnöke úgy fogalmazott:

Orbán Magyarországán a tisztességes munkának nincs becsülete. A fideszes kevesek már meggazdagodtak, a tisztességes sokak próbálnak túlélni.

Nem meglepő, hogy a kormány a választás előtt elkezd ígérgetni és a minimálbér emeléséről beszélni, de „mindez csak ragtapasz egy nyílt törésre” – mondta a képviselő. Valódi változás csak akkor lesz, ha leváltják a jelenlegi kabinetet és kiharcolják a minden uniós tagállamra és kormányra kötelező érvénnyel bíró európai minimálbért – szögezte le a költségvetési bizottság elnöke.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, hogy „Orbán Viktor és csapata” több mint tíz éven keresztül azzal versenyzett a világpiacon, hogy a magyar bérszínvonal meglehetősen alacsony. A képviselő kijelentette, hogy

a magyar minimálbért és az átlagos bérszínvonalat is közelíteni kell egy elfogadható európai átlaghoz.

A rendőrök, a tűzoltók és az egészségügyi szakdolgozók számára olyan béremelési programokat kell végrehajtani, amely megállítja az elvándorlásukat – ismertette elképzelésüket. Egyenlő versenylehetőségeket kell teremteni minden magyar vállalkozónak, hogy ne a politikai kapcsolatok, hanem a tehetség és a szorgalom döntse el, ki tud labdába rúgni a piacon.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy Márki-Zay Péter vezetésével megszabadítják a magyar gazdaságot a korrupciótól. Azt ígérte, hogy létrehoznak egy olyan átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert, amely „gyakorlatilag egy közbeszerzési rezsicsökkentésnek is felfogható”, mert sokkal alacsonyabb áron lehet majd megkapni ugyanazt a szolgáltatást vagy terméket.

Bejelentette, hogy ha kormányra kerülnek, eltörlik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt és felülvizsgálják azokat a beruházásokat, amelyeket ennek keretében hajtottak végre. Kijelentette, hogy felszámolják a „trafikmutyit”, csatlakoznak az Európai Ügyészséghez és felállítanak egy olyan antikorrupciós szervezetet, amely garanciát nyújt arra, hogy „senki ne tévedhessen meg következmények nélkül”.

Végül közölte, hogy 

elszámoltatják a politikusokat, ezért olyan összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, amely a vagyonosodási vizsgálatokkal kombinálva megmutatja, hogy a döntéshozóknak mennyivel gyarapodott a vagyonuk.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a korrupció elleni fellépés során számítanak a független Hadházy Ákos munkájára, de hogy pontosan milyen szerepkörben, az „tulajdonképpen lényegtelen, hiszen mi nem posztokat osztogatunk, hanem munkára jelentkezünk”. Az euró bevezetésére vonatkozó felvetésre azt felelte, hogy reális menetrendet kell felállítani, és ennek a legrövidebb ideje is túlnyúlik egy kormányzati cikluson.

Fidesz: Nincs két baloldal

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy látja, hogy a baloldal programja egyértelmű: ha újra kormányra kerülnének, megszüntetnék a minimálbért. A politikus szerint Márki-Zay Péter, a baloldal választott vezetője szó szerint azt mondta, hogy nem tartja szükségesnek a minimálbért.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szerint a minimálbérnek rengeteg hátránya van – emelte ki Böröcz, hozzáfűzve: pedig „a minimálbér azt jelenti, hogy a munkavállalók nincsenek kitéve például a multik agresszív bérleszorító gyakorlatának”.

Ebből is látszik, hogy a baloldal választott vezetője a magyar emberek helyett a multik oldalán áll – vélekedett a frakcióvezető-helyettes.

Mi a magyar emberek oldalán állunk, ezért emeli a Fidesz–KDNP kétszázezer forintra a minimálbért

– jelentette ki a fideszes politikus. Megjegyezte: ez az összeg csaknem háromszor akkora, mint amekkora a baloldal idején volt.

„Nincs két baloldal: ugyanazok akarják megszerezni a hatalmat, akik nyolcéves kormányzásuk alatt mindössze 23 500 forinttal emelték a minimálbért, sőt legújabb kijelentéseik szerint most eltörölnék” – hangoztatta Böröcz László.

(Borítókép: Demokratikus Koalíció / Facebook)  • Tippek
  • Babaváró hitel