Emberrablás, vesztegetés: celebek a vádlottak padján

MG 7188
2021.12.29. 16:41
A híres emberek kisebb-nagyobb afférjai mindig is érdekelték az embereket, amit a sajtó is alaposan kihasznál, hiszen kissé leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy a celebek viselt dolgai éltetik a bulvármédiát. Mindazonáltal sokat elárul a közállapotokról, hogy milyen esetekben ütköznek össze hírességeink a törvényekkel. Az év leghúzósabb pereit bemutató sorozatunk második részében azokból az ügyekből válogattunk, amelyekben valamilyen ismert személyiség, celeb állt a bíróság elé.

A Wikipédia eléggé körültekintően határozza meg a celeb fogalmát:

A celeb a XXI. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely a celebritás (angolul: celebrity – jelentése: híresség, hírnév, híres ember, ismert személyiség) rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, »ünnepelt« híresség. A kifejezés mellékjelentésként azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem (vagy nem szükségszerűen) az illető tudása, illetve egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók (olvasók, nézők) gondolatvilágába. E mellékjelentés nem tagadja, hogy a celebnek kikiáltott személyek társadalmilag valóban értékes teljesítményt produkálhatnak, csupán arra utal, hogy e produktum nem szükségszerű.

Büntetőfékezés, az vajon mi?

Az ismert médiaceleb, Berki Krisztián gondoskodott arról, hogy a bírósági tudósításokból se maradjon ki. Az ügyészség Facebook-posztja így foglalta össze a történetét:

A vád szerint a vádlott 2018. március 17-én Budapest III. kerületben, a Pünkösdfürdő utcában autózott. Előtte haladt egy busz, ami a megállóhoz érve lelassított, de le- és felszálló utas hiányában nem állt ott meg. A vádlott a záróvonal és az előzni tilos jelzés ellenére meg akarta előzni a buszt, ez azonban nem sikerült neki, vissza kellett sorolnia. Mind a vádlott, mind a busz vezetője dudáltak egymásra. A vádlott ezután feldühödve, a megengedett sebesség túllépésével megelőzte a buszt, majd elé visszatért, intenzív fékezésbe kezdett, végül a busz előtt megállt.

A buszvezető a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. Az utasok közül többen az ülésből előrelendültek, kiestek, a kapaszkodórúdba ütötték magukat. Személyi sérülés nem történt, viszont a buszban 2,5 millió, a kocsiban mintegy 14 millió forintos kár keletkezett. Az ügyészség közúti veszélyeztetés és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatti vádiratában végrehajtandó börtönbüntetésre, közügyektől, valamint járművezetéstől eltiltásra tett indítványt. A büntetőfékezést videó is megörökítette.

A Fővárosi Törvényszék július 12-én a vádlottat közúti veszélyeztetésért és rongálásért első fokon két év szabadságvesztésre ítélte, négy év próbaidőre felfüggesztve. Két évre elvették a jogosítványát, és 625 ezer forint pénzbüntetést is kiróttak. Az ítéletet indokolva a bíró szóvá tette, 

ha Berki Krisztián azt sem tudja, mi az a büntetőfékezés, akkor miért tűnt fel olyan reklámban, amelyben ezzel viccelődik. Az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Elsőfokú ítélet hat év után

A Budaörsi Járásbíróság szeptember 15-én hozott elsőfokú ítéletet a Galambos Lajos és társai elleni büntetőperben, amely nem kevesebb mint hat éve kezdődött. Az ügyészség azzal vádolta a zenészt, hogy egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezte az áramot, a vizet és a gázt, valamint megvesztegette az ellenőröket. A vádirat szerint a közműveket az ingatlanokra beköttette, majd illegális rácsatlakozásokat építtetett ki, míg a szolgáltatóknak a szabályosan felszerelt fogyasztásmérők által jelzett, nullaközeli óraállások alapján éveken át csak minimális összeget fizetett.

A védők a tárgyaláson azt hangsúlyozták, hogy a vádirat feltételezéseken, fikciókon alapul, és nem tartalmaz minden kétséget kizáró bizonyítékokat. Állításuk szerint

az ellopottként feltüntetett energiahordozók mennyisége csupán becslés, márpedig így a mérésügyi törvény szerint joghatályos adatok nem keletkezhetnek.

Az ügyész ugyanakkor szakértőkre hivatkozott, és hangsúlyozta, hogy az illegális vezetékeken áthaladó mennyiségek nyilván nem mérhetők.

Galambos Lajos szeptemberben az Index Sunday Brunch című műsorának vendége volt, ahol bővebben mesélt arról, hogyan élte meg ő és családja az ítélethirdetést.

A bíróság Galambos Lajost felbujtóként lopás és vesztegetés miatt két év tíz hónap börtönre ítélte, valamint három évre eltiltotta a közügyektől. Emellett tizenötmillió forint pénzbüntetést szabtak ki rá, továbbá tizenegymillió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek. A zenész legkorábban a börtönbüntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra. Feleségét, Boglárkát viszont felmentették a kétrendbeli, társtettesként elkövetett lopás alól.

Abban a tekintetben elégedett vagyok, hogy Galambos Lajos feleségét felmentették, abban nem, hogy a vesztegetési ügyben elmarasztaló ítélet született. A védencem fenntartja, hogy nem követett el lopást, ebben az ügyben egy nagy összegű megtérítés van folyamatban, emiatt eltúlzottnak tartjuk az ítélet erre vonatkozó részét is

– mondta el az Index kérdésére Fröhlich Krisztián, Galambos Lajos ügyvédje, aki azt is közölte, hogy felmentésért, enyhítésért, illetve hatályon kívül helyezésért fellebbeznek.

Két év három hónap emberrablásért

A Szegedi Ítélőtábla november 24-én hozott ítéletet az egykori valóságshow-sztár, Aurelio Caversaccio ellen, aki társával elrabolta egy ismerősét, hogy visszaszerezze ellopott pénzét.

A történet dióhéjban: 2017. október 14-én az elsőrendű vádlott egy bajai kocsmában italozott, de annyira lerészegedett, hogy elaludt. Ezt használta ki a sértett, és legalább 130 ezer forintot ellopott a férfi kabátjának zsebéből. Másnap a két vádlott egy szórakozóhelyen megkereste a sértettet, és kérdőre vonták az ellopott pénz miatt. Az elsőrendű vádlott – miközben társa lefogta a sértettet – többször megütötte a férfit, majd egy autóba tuszkolták. Elmentek a sértett nagyszüleihez, mert a férfi azt állította, a lopott pénz maradékát ott rejtette el. A sértett szabadon engedését az ellopott összeg visszaadásához kötötték, de a férfi ennek nem tudott eleget tenni, mert már elköltötte a pénzt. Ezért aláírattak vele egy szerződést, amelyben a sértett elismerte, hogy 180 ezer forintot kért kölcsön az elsőrendű vádlottól, és vállalta, hogy a hitelt heti húszezer forintjával törleszti.

A bíró a tárgyaláson felolvasta a sértett, L. Krisztofer nyilatkozatát, amelyben az állt, hogy a vádlott bocsánatot kért tőle, és már nem haragszik rá. Aurelio Caversaccio 

az utolsó szó jogán elmondta, hogy nagyon röstelli, amit tett. Lehet, hogy bűncselekményt követett el, de soha nem állt szándékában embert rabolni. Elnézést kért a viselkedéséért, amiért a tárgyalásra szerepelni járt.

Az ítélőtábla Aurelio Caversaccio büntetését végül négy évről két év három hónap börtönre enyhítette, valamint 67 ezer forint bűnügyi költség és további százezer forint bűnügyi költség fizetésére kötelezte. A ValóVilág egykori győztesét egyébként korábban drogügyei miatt egy év és két hónap börtönbüntetésre ítélték, a bíróság döntésének értelmében ezt is le kell töltenie.

(Borítókép: Galambos Lajos 2017. június 7-én. Fotó: Velvet.hu)