Kásler Miklós: Nagymértékű béremelésre számíthatnak a kulturális dolgozók

2021.12.29. 12:33

A kormány megbecsüli és elismeri a kulturális dolgozókat, ezt pedig nagymértékű béremeléssel is kifejezi – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A magyar kormány közösségi oldalán közzétett videójában a miniszter emlékeztetett, hogy január elsejétől 20 százalékos béremelést kapnak a kultúra területén dolgozók.

A béremelés célja, hogy elősegítse az eredményes kulturális feladatellátást és támogassa a kultúrában dolgozók pályán tartását. Mindemellett segít, hogy a fiatalok olyan életpályát, olyan hivatást találjanak a kultúrában, amely nem csak munkahelyet, de célt is biztosít

– fogalmazott Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy a magyar kormány kiemelt feladatként tekint a kultúra megerősítésére. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország immár negyedik éve első helyen van az Európai Unió tagállamai között a kulturális célú kiadások GDP-hez viszonyított arányát tekintve – emelte ki Kásler Miklós.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az alábbi területeken dolgozók számíthatnak beépülő jelleggel, differenciáltan a béremelésre:

  • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvényben,
  • a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben,
  • valamint az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvényben

meghatározott közfeladatot (kulturális közfeladatot) ellátó intézményekben vagy azon kulturális közfeladatot ellátó szervezetekben foglalkoztatottak, amik a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülnek. Az erről szóló rendelet december elején jelent meg a Magyar Közlönyben.