Ritka felvételek egy hazai Covid-osztályról: a betegek többsége oltatlan

DBZOL20211215017
2021.12.30. 21:33
Bár van olyan páciens, aki úgy kerül be, hogy be van oltva, ők kevesebben vannak – többek között erről beszéltek egy riportban a kisvárdai görögkatolikus kórház dolgozói. Hegyi Henrik főigazgató kiemelte azt is, hogy már most érzékelik a karácsonyra időzített összejövetelek negatív hatását, és attól tartanak, hogy a helyzet szilveszterkor tovább súlyosbodik.

Bár hazánkban a médiát csak nagyon ritka alkalmakkor engedik be a kórház falai közé – kiváltképp igaz ez a Covid-osztályokra –, az RTL Híradója most mégis bejutott a kisvárdai görögkatolikus kórház azon részlegére, ahol a koronavírusos betegeket ápolják. Itt, csakúgy, mint a járvány elején, továbbra is nagy a fegyelem, belépéskor mindenkinek kötelező a dupla gumikesztyű és maszk, valamint a védőszemüveg.

A szakápolók szerint a legszívfacsaróbb az, amikor egész családok kerülnek be, de szintén nagyon nehéz, ha egy ismerősüket vagy egyik kollégájukat kötik gépre. Deák Csilla osztályvezető ápoló a riportban elmondta: korábban sajnos erre is volt példa, az intézmény egy dolgozóját pedig el is vesztették, amit a munkatársak még most sem hevertek ki.

Az osztályon dolgozók beszéltek arról is, hogy bár van olyan páciens, aki kapott oltást, de a kórházba kerülők többsége oltatlan. A betegek állapota egyébként folyamatosan változik, hogy ki gyógyul meg és ki nem, azt szinte lehetetlen előre kiszámítani.

Van olyan betegünk, aki egy hét noninvazív lélegeztetés után elkezd javulni, valaki viszont erre nem reagál jól

– mondta Abriha Dániel rezidens.

Az intézményben egyébként már most érzik a hatását annak, hogy a karácsonyt korlátozások nélkül, nagyobb családi összejövetelekkel töltöttük, így a főigazgató fokozott óvatosságot kér a következő napokra.

„Attól tartunk, hogy a szilveszter miatt még többen kerülnek majd be hozzánk” – jelezte Hegyi Henrik.

(via RTL Híradó)

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)