Hegedűt, ütvefúrót és öntöttvas satut is hagytak már el a feledékeny utasok

2021.12.30. 14:08

Hihetetlen, hogy miket hagynak el az emberek a közlekedési eszközökön – derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Télen sok fél pár kesztyű, sapka, sál landol az ülések között. Az évszakok váltakozásával pedig az esernyők, a napszemüvegek, a pulóverek veszik át a helyüket. Kulcsok, belépőkártyák is a veszteségek közé sorolhatók, ezeket gyakran nem is keresik az utasok.

Az azonban már igencsak kárnak számít, ha valaki nem találja a luxusautójának a kulcsát, egy értékes laptopot avagy egy méregdrága okostelefont. Az is előfordult már, hogy öntöttvas satu, hűtő, illetve több millió forint készpénz is az utazási eszközön maradt figyelmetlenség miatt.

Idén mintegy 7500 vonatokon vagy vasútállomásokon elveszített talált tárgyat adtak le a MÁV-nak, ezekből több mint négyezer került vissza a gazdájához – tájékoztatta az MTI-t a Mávinform. Többnyire pénztárcákat, telefonokat, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, bőröndöt, iratokat, könyveket, ruhaneműt, szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat hagynak maguk után az utasok. Azonban idén még hegedűt, rollert, gitárt és ütvefúrót is talált a vasúttársaság.

Amennyiben a leadott tárgy tulajdonosa nem azonosítható, a talált tárgyat az állomáson általában csak 90 napig őrzik. Az elveszett tárgy átvételéhez az utasnak be kell bizonyítsa, hogy a holmi az övé. Amennyiben pénzösszeget is tartalmazó tárgyért néhány napon belül nem jelentkezik senki, akkor a pénzt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság. Ha a pénzt nem keresik, vagy azért nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem azonosítható, az összeg az államhoz kerül. A nagyobb elveszített és megtalált készpénzösszegek egyébként általában néhány tízezer forint körül mozognak.