Rengeteg a leányanya Romániában

2021.12.30. 08:25
Az uniós statisztika végén álló országban van olyan 23 éves fiatal, akinek már öt gyermeke van.

Tavaly mintegy 16 470 tizenkilenc év alatti lánynak született gyereke Romániában – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. A leginkább kiugró adatok Maros (971) megyéből érkeztek, ezt Dolj (723), Brassó (695) és Iași (656) megye követi. Magas a szám továbbá Bihar (614) és Szeben (479) megyében is.

A tinédzseranyák átlagéletkora az első gyereknél a vidéki, hátrányos helyzetű környezetekben 16 év volt, sokan közülük 18 évesen már a második gyereket is megszülik. Romániában van olyan eset is, hogy valaki 23 évesen már öt gyereknek adott életet.

A Mentsétek Meg a Gyerekeket szervezet kiemeli: a kiskorú szülők 73 százalékánál a gyerekek utáni szociális juttatások jelentik az egyetlen jövedelmet a családban.

Az uniós statisztikát tekintve Románia áll a legrosszabbul, a 19 év alatti anyák 23 százaléka innen kerül ki – írja a Transindex.

Az Index korábban a hazai helyzetről is cikket közölt, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány beszámolója szerint itthon minden napra jut öt olyan gyermek, aki elveszíti a saját gyerekkorát azzal, hogy anyává válik.

A legtöbb 18 év alatti várandós azért esik teherbe, mert nincs elég információja a biztonságos védekezésről, azt tapasztaljuk, hogy sokszor az alapok sincsenek meg

– mondta korábban lapunknak Varga Aida gyermekpszichológus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekanyák gyakran szexuális erőszak áldozataivá is válnak.