Francia nagykövet: Emmanuel Macron célja az volt, hogy megértse az ellenzék képviselőit

D MTZ20191206006
2021.12.31. 09:21
Pascale Andréani francia nagykövet interjút adott a Magyar Hírlapnak. Többek között beszélt arról, hogy milyen volt a légkör Emmanuel Macron és Orbán Viktor budapesti találkozóján, illetve miért hívta meg több eseményre a francia nagykövetség Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét.

December közepén Budapesten tárgyalt Emmanuel Macron és Orbán Viktor, és közös sajtótájékoztatót tartottak a V4-es országok vezetőivel, továbbá a francia elnök az ellenzéki összefogás képviseletével is találkozott. Ez utóbbival kapcsolatban Pascale Andréani francia nagykövet a Magyar Hírlapnak azt mondta, Emmanuel Macronnak az volt a célja, hogy meghallgassa és megértse az előválasztáson részt vevő ellenzék képviselőit.

Európai országok vagyunk, közel állunk egymáshoz, tehát fontos, hogy ne avatkozzunk be egymás belpolitikájába, de találkozzunk annak résztvevőivel, megértsük egymást

– jelentette ki a francia nagykövet.

Arról is kérdezték, hogy a nagykövetség korábban több eseményre is meghívta Márki-Zay Pétert, akit bemutattak több más nagykövetnek. Pascale Andréani elmondta: nagykövetként az a feladata, hogy a politika minden szereplőjével találkozzon, megértse, mi történik, mit gondolnak a magyar emberek, hogyan látják például az Európai Uniót, milyen kritikákat fogalmaznak meg, mindent meghallgasson, és aztán Franciaországban elmagyarázza, hogyan működnek Magyarországon a dolgok.

Találkoztam tehát már Márki-Zay Péterrel és más nagykövetekkel is, egy részük már ismerte őt. Az európai misszióvezetők gyakran találkoznak különböző politikai szereplőkkel. De ebédeltem már Dobrev Klárával más nagykövetek társaságában, és Donáth Annával is részt vettem egy ebéden más misszióvezetők meghívására

– fejtette ki a francia nagykövet. Hozzátette:

Az ellenzéki szereplők mellett természetesen fideszes barátainkkal is szoktam találkozni.

A francia elnök és a magyar miniszterelnök találkozójáról azt mondta: a légkör szívélyes volt, jó volt a hangulat, hiszen Orbán Viktor és Emmanuel Macron már régóta ismerik egymást, sokszor találkoztak az Európai Tanács ülésein. A két vezető hosszasan beszélgetett, több téma is szóba került, a közelgő francia soros uniós elnökség , valamint Magyarország és a magyar történelem is.

Macron elnök nagyon örült, hogy ellátogathatott Magyarországra, elsősorban a visegrádi csúcstalálkozó miatt, valamint az Orbán Viktor kormányfővel való találkozó miatt is

– tette hozzá Pascale Andréani.

Az interjúból az is kiderült, hogy a jövő héten Budapestre látogat Gérald Darmanin francia belügyminiszter, hogy Pintér Sándorral tárgyaljon. Ennek is az a célja, hogy még szorosabban működhessenek együtt, például az Európai Unió külső határainak védelme érdekében.

Kérdésre Pascale Andréani kitért rá, hogy az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Franciaország különösen számít Magyarországra a védelempolitikában, „hiszen Orbán Viktor volt az első, aki közös európai haderőről beszélt”.

(via Magyar Hírlap)

(Borítókép: Pascale Andréani francia nagykövet 2019. december 6-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)