Novák Katalin előtt Kövér Lászlónak ajánlották a köztársaságielnök-jelöltséget

D SOS20211217007
2021.12.31. 12:15
Interjút adott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek, amelyben elmondta: Novák Katalin jelölését megelőzően először Kövér Lászlóval beszélt Orbán Viktor az államfői székről.

A miniszterelnök vele beszélt először, ő egyértelműen jelezte, hogy ahogy korábban, úgy most sem szeretné elfoglalni az államfői széket

– jelentette ki Gulyás Gergely az ATV-nek.

Arra a felvetésre, hogy „Kövér László jelölése felért volna egy provokációval”, a miniszter azt mondta: nem gondolja így, és a „legjobb meggyőződéssel” támogatta volna.

Egyetlen fajsúlyos érvet tudtam volna felhozni ezzel szemben: a Fideszben nehezen betölthető űrt hagyott volna a házelnök kivonulása a pártpolitikából

– tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint az talán „egy kicsit sarkos megfogalmazás”, hogy január 1-jétől családügyi miniszter is lesz áprilisig. „Novák Katalin miniszter asszony tárca nélküli miniszter volt, így a hivatalát a Miniszterelnökség biztosította. A választásokig eddigi államtitkárai fogják helyettesíteni, és ők a Miniszterelnökségen maradnak, továbbra is itt fognak dolgozni” – mondta a miniszter.

Azt is kifejtette: az államfő két legfontosabb feladata, hogy fejezze ki, testesítse meg a magyar nemzet egységét és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett. Előbbiből pedig az következik, hogy az elnök kül- és belföldön képviseli Magyarországot.

Novák Katalin négy idegen nyelven beszél, közgazdász, de hallgatott jogot is, tanult Franciaországban és az Egyesült Államokban, háromgyermekes családanya, tíz éve alakítja azt a kormányzati családpolitikát, amelyet még az ellenzéki szavazók többsége is elismer. Ahogy a miniszter asszony és a nevével fémjelzett családpolitika nemzetközi elismertsége is kiemelkedő

– fogalmazott Gulyás Gergely.

A korábbi köztársasági elnökökkel kapcsolatban azt mondta: nagyra becsüli Mádl Ferenc és Sólyom László elnök urak elnöki tevékenységét, „akiknek nagyon nehéz időben kellett ezt a tisztséget méltósággal viselni és sok esetben a reményt fenntartani”. Ugyanakkor szerinte Áder János tíz éve látja el úgy az elnöki feladatokat, hogy „az megalapozott kritikára nem adott okot”. (Nemrégiben az Index Gulyás Gergellyel és Novák Katalinnal is interjút készített.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Völner-ügyet úgy kommentálta, sajnálja, egy ilyen súlyú ügyben azonban a kormányoldalon „már a gyanúnak is van következménye”, hiszen Völner Pál azonnal lemondott. Azt is megjegyezte: ha a bíróság bizonyítottnak találja a bűncselekmény elkövetését, az a kormány egészének a felelőssége.

(via ATV)

(Borítókép: Kövér László. Fotó: Soós Lajos / MTI)