Szelimnek hívják az év első újszülöttjét

D MTZ20200223008
2022.01.01. 08:46
Miskolcon született meg Magyarországon az év első újszülöttje, aki éjfél után négy perccel jött világra. A gyermek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban jött a világra.

Az intézmény tájékoztatása szerint a kisfiú 4030 grammal és 55 centiméterrel született, és a Szelim nevet kapta. Az újszülött spontán szüléssel jött a világra, édesanyja negyedik gyermekeként. Tekintettel a járványügyi intézkedésekre a sajtó munkatársai jelenleg nem készíthetnek felvételt – közölte az intézmény.

A név eredete

A Szelim héber eredetű arab névből származik; arabul eredetileg Salīm, magyarosan Szalím. Jelentése: ép, sértetlen, biztonságban lévő. Névnapjukat szeptember 28-án ünneplik.

A fővárosban is kisfiú lett az első újszülött 2022-ben. Egy óra tizenöt perckor jött világra a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén az intézmény első újszülöttje a 2022-es évben – közölte szerkesztőségünkkel a Semmelweis Egyetem.

A kisfiú 2860 grammos súllyal és 50 centiméterrel természetes úton jött világra. A gyermeket szülei január 7-re várták, de néhány nappal korábban, újévkor érkezett meg. A kisfiú második gyermek a családban, aki a Zsombor nevet kapta a szüleitől. A baba születésénél jelen volt az édesapa is. A Semmelweis Egyetemen Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti részlegén további két baba született 2022. január 1-jén reggel 8 óráig.

A Semmelweis Egyetem közleménye így felülírta a távirati iroda közlését, miszerint a fővárosban az első gyermek az Észak-Közép-budai Centrumhoz tartozó Új Szent János Kórház és Szakrendelőben született 1 óra 51 perckor. Az intézmény tájékoztatása szerint a kisfiú 3400 grammal és 54 centiméterrel született, és a Benjámin nevet kapta. Benjámin természetes úton jött világra, édesanyja második gyermekeként.

A fővárosi állami intézmények szülészetei közül csak két másik kórházban született gyermek az új év első napján.

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)