Számítások szerint tizennyolc percenként halt bele valaki Magyarországon a koronavírus szövődményeibe

2022.01.02. 20:29

Tizennyolc percenként halt bele valaki a koronavírus okozta szövődményekbe Magyarországon – számolta ki az RTL Klub híradója. A csatorna annak az Ausztriának az adataival hasonlította össze a magyar statisztikákat, melyre a kormány sokáig mintaként tekintett járványkezelés szempontjából. 

A beszámolóból kiderül, hogy míg Magyarországon csaknem 30 ezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe – ami háromszorosa a 2020-as adatoknak – Ausztriában ugyanakkor csak negyed ennyi ember.

Falus András immunológus a híradónak elmondta: Ausztria szerinte előrébb tart a járványkezelésben, ráadásul a preventív hozzáállás is erősebb. Arra vonatkozóan, miszerint Magyarországon tizennyolc percenként meghalt valaki a koronavírus szövődményeiben, a szakember úgy reagált: 

szerinte Magyarországon általánosságban rosszabb az egészségügy, mint Ausztriában, és a magyarok egészségügyi állapota is rosszabb. 

Hozzátette: hazánkban több lehet a nem kezelt krónikus betegek és betegségek aránya, ami egy olyan járvány esetében, mint a koronavírus – amely a szív és érrendszeri funkciókat is erősen támadja –, azonnal érezteti a hatását.

A műsorban az is elhangzott, hogy Ausztriában egy embert átlagosan tizenháromszor teszteltek a tavalyi évben, Magyarországon viszont három emberből összesen kettőt, és őket is csak egyszer.